Країни східного флангу НАТО могли б збивати російські ракети, що заходять у їхній простір - Годжес

Країни східного флангу НАТО могли б збивати російські ракети, що заходять у їхній простір - Годжес

Укрінформ
Країни східного флангу НАТО могли б допомогти Україні, збиваючи націлені на її цивільні об’єкти російські ракети у своєму повітряному просторі.

Таку думку висловив екскомандувач військ США в Європі генерал-лейтенант Бен Годжес інтерв’ю Естонському TV, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Годжеса, росіяни запускають ракети з Криму, з окупованих територій України, але більшість - з бомбардувальників, з Каспійського моря.

"Ми не можемо просто сидіти склавши руки і дивитися. Портові будівлі (в Україні - ред.) все ще зазнають ударів. На мою думку, Румунія і Польща, наприклад, а також інші східноєвропейські члени НАТО могли б розглянути можливість завдання удару по цих ракетах у своєму повітряному просторі", - заявив Годжес.

У цьому зв'язку він згадав про дії ВМС США у Червоному морі, які збивають націлені на торгові судна ракети хуситів.

Він нагадав також про нещодавній випадок, коли російська ракета пройшла через повітряний простір Польщі й уразила ціль на території України.

Читайте також: Польща вимагає в Росії пояснень через ракету, що порушила повітряний простір

"Чому б Польщі та Румунії не підняти свої винищувачі, щойно вони помітять наближення ракети? Адже вони не знають, вдарять ці ракети по їхній країні чи ні. Таким чином, слід використовувати свої можливості проти цих ракет", - переконаний Годжес.

За його словами, неспроможність Западу запобігти атакам Росії на цивільну інфраструктуру надає сміливості Ірану, Північній Кореї та Китаю. І в цілому можлива невдача в Україні «матиме глобальні наслідки», наголосив генерал-лейтенант.

Тому, на його думку, демократичному світу потрібно негайно змінити посил, щоб Путін побачив, що, «незважаючи на всі інвестиції та спроби зруйнувати нашу внутрішню політику, створити недовіру до наших урядів та виборів, ми, як і раніше, віддані перемозі України». А для цього «потрібно дати українцям те, що їм потрібно», заявив Годжес.

Він висловив сподівання, що питання виділення допомоги Україні з боку США буде вирішене цього місяця або на початку лютого. «Якщо наш уряд та Конгрес відмовляться від своєї відповідальності, то це буде подарунком Кремлю», - переконаний генерал-лейтенант.

Крім того, Годжес вважає, що поки президент США Джо Байден не ухвалить рішення щодо надання Україні ATACMS, канцлер ФРН Олаф Шольц не квапитиметься з поставками Києву ракет Taurus.

«Уявіть, якби українці мали 50 або 100 таких далекобійних ракет (як Storm Shadow, Taurus, ATACMS - ред.)! Тоді у Криму не було б ні авіації, ні логістики, ні флоту РФ», - резюмує Годжес.

Як повідомляв Укрінформ, на думку генерала Годжеса, Росія не рахується з втратами у живій силі на полі бою, аби створити враження необмеженості людських ресурсів і підірвати волю українців до боротьби, а Заходу – до підтримки України.

Фото: Ministry of Defense of Ukraine

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-