Орбан може стати тимчасовим президентом Євроради - ЗМІ

Орбан може стати тимчасовим президентом Євроради - ЗМІ

Укрінформ
Глава угорського уряду Віктор Орбан може стати тимчасовим президентом Європейської Ради, якщо чинний очільник Шарль Мішель залишить свою посаду в разі свого обрання до Європарламенту влітку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico.

Після виборів до Європарламенту у червні Мішель планує зайняти своє місце в ЄП вже в середині липня, якщо його оберуть, а це означає, що лідери ЄС повинні будуть швидко домовитися про його наступника на вакантну посаду в Європейській Раді.

Якщо вони цього не зроблять, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, чия країна перейме ротаційне піврічне головування в Раді ЄС у липні, стане тимчасовим президентом Європейської Ради.

Зазначається, що такий сценарій — коли Орбан керуватиме Радою ЄС протягом шести місяців одразу після виборів до Європарламенту 2024 року — більшість із 26 лідерів країн ЄС відчайдушно хотіли б уникнути, враховуючи ескалацію напруженості між ними та Орбаном, наприклад, через питання щодо підтримки України з боку ЄС.

Читайте також: Сійярто анонсував зустріч з Єрмаком у січні

Після виборів до Європейського парламенту, що відбудуться 6-9 червня у всіх 27 країнах ЄС, європейські лідери зустрінуться 17 червня, а потім ще 27-28 червня. Саме на цих зустрічах вони, ймовірно, намагатимуться дійти згоди щодо заміни Мішеля.

Це перший раз, коли чинний президент Євроради буде кандидатом на виборах до Європейського парламенту.

За планом Мішель повинен був залишитися на своїй посаді до кінця листопада.

Читайте також: ЄС має терміново ухвалити рішення про фінансову підтримку України - Урсула фон дер Ляєн

Як повідомляв Укрінформ, президент Європейської Ради бельгієць Шарль Мішель має намір достроково залишити посаду, оскільки балотуватиметься до Європарламенту на червневих виборах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-