У Відні звільнили затриманого за підозрою у тероризмі чеченця

У Відні звільнили затриманого за підозрою у тероризмі чеченця

Укрінформ
У столиці Австрії звільнили з під варти затриманого раніше чеченця за підозрою у приналежності до міжнародної терористичної організації та планах здійснити теракт у соборі Святого Стефана.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на австрійське інформагентство АРА.

"Один з трьох ймовірних терористів, заарештованих перед Різдвом у віденському центрі для біженців Оттакрінг у зв'язку з повідомленнями про плани нападу на собор Святого Стефана та Кельнський собор, з минулої п'ятниці знову на волі", - йдеться у повідомленні.

Звільнення 47-річного чеченця підтвердили агентству його адвокат та речниця прокуратури Відня. Відповідно до прокуратури, затриманого було звільнено, оскільки "невідкладна підозра у скоєнні злочину не була обґрунтованою". Чеченця відпустили без жодних умов – вочевидь, прокуратура також дійшла висновку, що він не брав участі в конспіративній зустрічі в центрі для біженців.

Раніше підозрювалося, що 47-річний чеченець разом з 28-річним таджиком і його 27-річною дружиною, які жили у Відні з 2022 року, належали до транснаціональної радикальної ісламістської терористичної мережі, яка, як кажуть, планувала напади в Німеччині та Відні. Відповідно до підозри, ймовірна конспіративна зустрічі пройшла 8 грудня 2023 року в центрі для біженців у Відні. На ній також був присутній 30-річний таджик, який приїхав з Німеччини і пізніше знімав собор Святого Стефана у Відні у нетиповій для туристів манері, перевіряючи його на наявність камер спостереження та постукуючи по стінах.

Після цього, 30-річний чоловік полетів на кілька днів до Стамбулу, повернувся до Відня 18 грудня, а 19 грудня зробив фотографії та відеозаписи парку відпочинку Пратер – можливо, у якості ще однієї потенційної цілі – та повернувся до Німеччини 20 грудня. 24 грудня він був заарештований у Везелі – на підставі європейського ордера на арешт, виданого прокуратурою Відня.

Згідно з повідомленням німецької газети "Bild", яка цитує німецьких слідчих, 30-річний чоловік планував разом зі своїми спільниками здійснити напад на різдвяну месу в соборі Святого Стефана у столиці Австрії. Напад на Кельнський собор у Німеччині був запланований на новорічну ніч.

Наразі цей 30-річний таджик перебуває у в'язниці в Кельні, а судова влада Відня вже розпочала процедуру екстрадиції.

Читайте також: У Нідерландах затримали чоловіка за підозрою у підготовці теракту

Як повідомляв Укрінформ, раніше німецьке видання Bild повідомило, що органи безпеки Австрії, Німеччини та Іспанії отримали інформацію про те, що ісламістське терористичне угрупування, можливо, планує здійснити кілька нападів в Європі напередодні Нового року або на Різдво. Цілями, при цьому, могли бути різдвяні богослужіння в Кельні, Відні та Мадриді.

У зв’язку з цим у Відні було затримано трьох ісламістів, які могли бути частиною транснаціональної радикальної ісламістської мережі, що могла планувати теракти на різдвяні богослужіння, у т.ч. у головному соборі столиці Австрії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-