У Латвії пропонують заборонити імпорт російського та білоруського зерна до ЄС

У Латвії пропонують заборонити імпорт російського та білоруського зерна до ЄС

Укрінформ
Міністр транспорту Латвії Каспарс Брішкенс запропонував заборонити імпорт російського та білоруського зерна до країн ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє LSM.

Згідно з повідомленням, упродовж 2022 року товари російського та білоруського походження складали понад половину обсягів вантажів латвійської державної компанії LDz. Хоча цифри на 2023 рік поки що не відомі, керівництво компанії підтверджує, що продовжить здійснювати перевезення.

Саме зерно та продукти його переробки становлять найбільшу частку перевезених вантажів, більше половини всіх перевезених вантажів у 2022 році припадало на РФ та Білорусь, йдеться в останньому загальнодоступному річному звіті LDz.

Новий міністр транспорту Латвії Каспарс Брішкенс називає російське зерно "кривавим" та пропонує заборонити його імпорт до країн ЄС.

Тому Брішкенс вже доручив міністерству підготувати аналіз наслідків впровадження заборони на імпорт російського та білоруського зерна.

Міністр також розпочав переговори зі своїми естонськими та литовськими колегами на цю тему.

"Я вважаю, що країни Балтії повинні мати спільну позицію", – сказав Брішкенс, додавши, що спробує переконати уряд та інші країни ЄС заборонити імпорт російського та білоруського зерна в рамках наступного пакета санкцій.

Читайте також: Україна наростила аграрний імпорт до ЄС і залишилася у трійці найбільших постачальників

Як повідомляв Укрінформ, у Києві 25 листопада відбувся другий саміт української гуманітарної ініціативи "Grain from Ukraine" ("Зерно з України") під егідою Президента України. За результатами саміту було ухвалено спільну заяву, яку підтримали 23 країни.

Уряд Швеції заявив, що надасть Україні ще понад 8,7 млн євро в рамках ініціативи на "Зерно з України" (Grain From Ukraine).

Фінляндія виділить 3 мільйони євро додаткової підтримки для покращення продовольчої безпеки в Україні. Зокрема, кошти будуть спрямовані на підтримку експорту зерна і на допомогу в розмінуванні сіл.

Литва в рамках ініціативи "Зерно з України" готова підвищити транзитні спроможності балтійських портів для українського експорту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-