У рештках бактерій віком 1,75 мільярда років виявили давні структури для фотосинтезу

У рештках бактерій віком 1,75 мільярда років виявили давні структури для фотосинтезу

Укрінформ
Дослідники виявили фотосинтетичні структури - тилакоїди у скам'янілостях ціанобактерій віком 1,75 мільярда років - це дає ключ до розуміння того, як еволюціонував фотосинтез на Землі.

Про це повідомляє New Scientist, передає Укрінформ.

Дослідники проаналізували скам'янілості, зібрані в Канаді, Конго й Австралії. З останньої зразки виявилися найстарішими – віком приблизно 1,75 мільярда років, інші мали близько мільярда років.

Ціанобактерії, які виробляють енергію шляхом фотосинтезу, дуже крихітні, менше міліметра, кажуть дослідники. Вони помістили скам'янілості в смолу, після чого розрізали їх на пластини завтовшки від 60 до 70 нанометрів, які досліджували за допомогою електронного мікроскопа.

Читайте також: З України намагалися вивезти панцир істоти юрського періоду

Виявилось, що ціанобактерії з Австралії та Канади містили тилакоїди - мембранні мішечки, в яких відбувається фотосинтез. Це тим більш важливо, бо не всі ціанобактерії мають тилакоїди. Тож нове відкриття допоможе зрозуміти, коли і як виникли ці структури, які зробили фотосинтез на Землі більш ефективним.

Як повідомляв Укрінформ, вчені заявили, що рослини не змогли б наповнити атмосферу Землі киснем, якби не симбіоз із грибами, які забезпечували їх фосфором та іншими мінералами впродовж сотень мільйонів років.

Фото: Shutterstock / Ekky Ilham

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-