З України намагалися вивезти панцир істоти юрського періоду

З України намагалися вивезти панцир істоти юрського періоду

Фото
Укрінформ
Працівники Київської митниці затримали ексклюзивну скам’янілість юрського періоду при спробі незаконно переслати її за кордон.

Як передає Укрінформ, про це Державна митна служба повідомляє у Фейсбуці.

“Під час митного контролю міжнародного поштового відправлення, яке прямувало з Тернополя до США, митники звернули увагу на незвичний шорсткий камінець з наростами. Через зовнішні ознаки органічних решток на камені, його скерували до Національного науково-природничого музею для встановлення належності зразка до культурної цінності”, - ідеться у повідомленні.

Як визначили експерти, цей “камінець” – панцир морського їжака Pygaster michelini, на якому оселилася Serpula sp.

З позиції палеонтолога, це - ексклюзив. Ймовірне місце знахідки – Трахтемирів (Черкаська область), басейн річки Дніпро. Геологічний вік - близько 161-165 млн років.

Експерти зазначають, що зразок оригінальний, та підкреслюють його досконалу збереженість.

Скам’янілість походить з келовейських відкладів юрського періоду. Предмет має культурну цінність як геологічна спадщина. Експерти рекомендують внести знахідку до Державного реєстру національного надбання, а також до Музейного фонду України.

Читайте також: В Австралії ідентифікували новий вид стародавніх амфібій

Митники нагадують, що для вивезення через митний кордон культурних цінностей необхідно мати відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого документа у даному випадку надано не було.

Складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України.

Скам’янілість вилучено до рішення суду.

Як повідомляв Укрінформ, працівники Київської митниці завадили незаконному вивезенню з України 101 археологічної знахідки, які датуються VIII ст до н.е. - ХІІІ ст н.е.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-