Радбез ООН оновився на третину, головує Франція

Радбез ООН оновився на третину, головує Франція

Укрінформ
Третина складу Ради Безпеки ООН оновилася 1 січня - непостійними членами стали Алжир, Гаяна, Словенія, Сьєрра-Леоне та Південна Корея. А головує в цій структурі в січні Франція.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

Як зазначив у соцмережі Х постпред України при ООН Сергій Кислиця, оновлення складу - «привід нагадати, що Радбез - це не безособове приміщення з підковоподібним столом та 15 членськими стільцями навколо».

«Рада Безпеки – це керівники національних урядів, які діють через своїх послів. Урядів, на які всі держави-члени ООН поклали… головну статутну відповідальність за підтримку міжнародного миру й безпеки й доручили діяти у виконанні цього завдання від імені нас усіх. Від імені, а не проти нас», - написав Кислиця.

Тому, за його словами, коли лунають звернення й критика на адресу Радбезу, слід памʼятати, що вони адресовані «не до його стін і обслуговуючого секретаріату, а до конкретних національних керівників країн, які мають реальні імена і обличчя».

Читайте також: Україна поінформувала Радбез ООН про нові російські атаки

У 2024 році це уряди Алжиру, Гаяни, Еквадору, Мальти, Мозамбіку, Китаю, Південної Кореї, Сьєрра-Леоне, Словенії, Великої Британії, США, Франції, Швейцарії, Японії. «І, звісно, окупанта совєцького місця - РФ», - зауважив Кислиця.

З 15 членів Радбезу постійними – відповідно до Статуту ООН - є США, Велика Британія, Франція, Китай і Радянський Союз.

Непостійні члени обираються на два роки. Албанія, Бразилія, Габон, Гана, ОАЕ та Габон входили до РБ у 2022-2023 роках. Мальта, Еквадор, Японія, Мозамбік, Швейцарія - обрані непостійними членами у 2023-2024 рр.

Читайте також: У Радбезі ООН не готові навіть обговорювати позбавлення Росії всіх повноважень - Кислиця

Алжир, Гаяна, Словенія, Сьєрра-Леоне та Південна Корея займатимуть місця в РБ у 2024-2025 роках.

У грудні в Раді безпеки головував Еквадор, у лютому цю роль виконуватиме Гаяна, у березні - Японія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-