Громадяни Косова можуть подорожувати до ЄС без віз - набув чинності новий режим

Громадяни Косова можуть подорожувати до ЄС без віз - набув чинності новий режим

Укрінформ
З 1 січня набув чинності новий режим, який дозволить громадянам Косова подорожувати в країни Шенгенської зони без віз терміном до 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду.

Про це повідомляє Euractive, передає Укрінформ.

У Приштині сприймають цю реформу як ще один крок до повного визнання країни, яка в односторонньому порядку проголосила незалежність у 2008 році, і як стимул для амбіцій країни вступити до ЄС.

Косово, з населенням 1,8 мільйона, було останньою з шести країн Західних Балкан, яка отримала цей виняток.

За даними Європейської комісії, виконавчого органу ЄС, Косово до 2018 року виконало всі необхідні критерії для отримання безвізового режиму, включаючи управління кордонами та міграцією.

Але схвалення було затримано Францією і Нідерландами, які були стурбовані можливістю нових міграційних хвиль, а також п'ятьма іншими членами ЄС - Кіпром, Грецією, Румунією, Словаччиною та Іспанією. Ці п'ять країн не визнають незалежність Косова від Сербії.

До того, як ЄС скасував візовий режим з Косово, власники його паспортів могли подорожувати без віз лише до 14 країн світу.

Читайте також: У Косові чоловік підірвав гранату на ринку - дев'ятеро поранених

Протягом останніх кількох місяців уряд у Приштині проводив інформаційну кампанію, закликаючи людей не зловживати свободою подорожей у пошуках роботи в ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Сербії ухвалив рішення, яке дозволить вільний рух усіх транспортних засобів з Косова з номерами RKS на територію своєї країни.

Фото: euractiv.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-