Другий штат США заборонив Трампу брати участь у місцевих праймеріз

Другий штат США заборонив Трампу брати участь у місцевих праймеріз

Укрінформ
Державний секретар американського штату Мен від Демократичної партії Шенна Беллоуз усунула колишнього президента Дональда Трампа з первинних виборів (праймеріз) штату відповідно до 14-ї поправки до конституції США.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Ця поправка забороняє особам, які брали участь у заколоті, обіймати цивільні та військові державні посади. Трампу закидають підбурювання до дій його прихильників, що призвело до штурму Капітолія в січні 2021 року.

Представники передвиборчого штабу Трампа розкритикували рішення Беллоуз і заявили, що оскаржать його в суді.

У своєму рішенні Беллоуз визнала, що, ймовірно, останнє слово буде за Верховним судом США, але наголосила на важливості того, що вона виконала свій службовий обов’язок.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні Верховний суд штату Колорадо ухвалив рішення про видалення Дональда Трампа зі списку кандидатів на праймеріз від Республіканської партії наступного року через його роль у заворушеннях 6 січня 2021 року, коли прихильники Трампа захопили Конгрес США.

Читайте також: Поліція Колорадо посилила патрулі біля будинків суддів, які дискваліфікували Трампа

Чотирнадцята поправка до Конституції США була прийнята після Громадянської війни в 1868 році. Вона, зокрема, забороняє особам, які раніше присягалися дотримуватися Конституції, а потім вдалися до повстання чи заколоту, обіймати в майбутньому вищі виборчі посади. Водночас поправка наділяє Конгрес США повноваженнями скасувати такі обмеження, якщо це підтримають дві третини членів кожної палаті.

6 січня 2021 року відбулося повстання прихильників тодішнього президента США Дональда Трампа. Вони увірвалися в будівлю Капітолію, щоб зірвати формальне затвердження результатів президентських виборів, на яких перемогу отримав демократ Джо Байден. Трамп особисто виступав перед натовпом із заявами про «вкрадені» у нього вибори та спрямував заколотників на Капітолій.

Фото: BRANDON BELL/GETTY IMAGES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-