РФ може імітувати ініціативу переговорів у війні з Україною, однак це тактичні хитрощі - Науседа

РФ може імітувати ініціативу переговорів у війні з Україною, однак це тактичні хитрощі - Науседа

Укрінформ
Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що Росія може імітувати ініціативу переговорів, щоб виграти час у війні з Україною, однак це лише «тактичні хитрощі».

Як передає Укрінформ, таку думку він висловив порталу Delfi.

«Росія скористається цим часом, щоб твердіше стати на ноги і завдати нового удару з новою силою», - заявив Науседа.

На запитання, чи не висловить Захід, спостерігаючи за погіршенням ситуації в Україні, бажання вести переговори з країною-агресором, Науседа зазначив, що право на переговори належить лише Президентові України Володимиру Зеленському та його команді.

«Останнє слово, чи починати переговори, має залишитися за Україною. Країна, яка принесла так багато жертв і так багато втратила, має перше моральне право самостійно ухвалити рішення, чи починає вона переговори і на яких умовах вона веде переговори. Ніхто інший не має вирішального голосу у цьому питанні», – наголосив президент Литви.

За його словами, якщо ситуація на фронті не зміниться в найближчі місяці, війна стане тривалою, виснажливою та позиційною.

«По суті, вона вже така і є. Ми сподівалися, що контрнаступ України зробить її іншою. Зараз ми повернемося до status quo, вона знову стане позиційною, виснажливою. Тоді підраховуватимуться втрати обох сторін і, зрештою, очікуватимуть, поки одна з країн не досягне тієї точки, коли більше не зможе продовжувати війну», – заявив глава Литви.

На його думку, боротьба між двома країнами розвиватиметься й надалі, оскільки Росія спробує перехопити ініціативу, а Україна цьому максимально протистоятиме. Однак Науседа не згоден із твердженням, що якщо росіяни прорвуть фронт, Україна програє цю війну.

«Росія, звісно, може мобілізувати ресурси, не враховуючи думку власного народу, як мобілізувати людей, так і направити все на військові цілі. Можливості інших держав більш обмежені, просто тому, що вони – демократичні суспільства. Все це ті фактори, але ще раз повторюю – не йдеться про поразку України, йдеться про сценарій війни, який невигідний для України», – зазначив Науседа.

Читайте також: РФ не зацікавлена у чесних переговорах і продовжить переслідувати свої цілі щодо України - ISW

Як повідомляв Укрінформ, раніше Науседа заявляв, що імовірність того, що Захід перестане підтримувати Україну, дуже невелика, проте якщо це станеться, можливість агресії Росії проти Литви і НАТО зросте.

Фото: DELFI / Andrius Ufartas

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-