Путін сказав Сі про плани воювати з Україною щонайменше п'ять років - Nikkei Asia

Путін сказав Сі про плани воювати з Україною щонайменше п'ять років - Nikkei Asia

Укрінформ
Російській диктатор Володимир Путін під час березневого візиту лідера Китаю Сі Цзіньпіна до Москви сказав, що Росія воюватиме в Україні щонайменше п’ять років.

Про це з посиланням на власні джерела пише Nikkei Asia, передає Укрінформ.

Видання припускає, що таким способом Путін хотів узагальнити ситуацію, яка на той час була несприятливою для Росії, і запевнити Сі, що Москва зрештою вийде переможцем.

«Незалежно від того, чи переконали ці слова китайського лідера, сказане Путіним містить ключ до розуміння низки загадкових подій у російсько-китайських відносинах, починаючи від китайської миротворчої місії до Європи в травні й до звільнення Китаєм свого міністра закордонних справ через кілька місяців», - ідеться в публікації.

В ній також піддається сумніву те, що Сі повірив Путіну, оскільки тримає на того образу ще з китайсько-російського саміту, який відбувся 4 лютого 2022 року в день відкриття Зимових Олімпійських ігор у Пекіні. Тоді Путін не виказав жодних ознак того, що планує почати повномасштабне вторгнення в Україну, і раптовий напад Росії вже через двадцять днів викликав паніку в Пекіні.

Зокрема й тому, що 4 лютого Сі та Путін оголосили про безмежне партнерство між своїми країнами і для людей у всьому світі цілком природно було дійти висновку, що Китай мовчки погодився на повномасштабне вторгнення РФ.

Проте це, як ідеться в статті, не так. Насправді Китай неправильно оцінив справжні наміри Москви і, знаючи, що російські війська зосереджуються поблизу кордону з Україною, міг припускати, що вони вторгнуться лише до східної частини України.

«В усякому разі адміністрація Сі не очікувала повномасштабного вторгнення, особливо такого, яке відбудеться через лічені дні після закриття зимових Олімпійських ігор у Пекіні й за тиждень до відкриття Паралімпійських ігор, нібито свята миру. Тому Китай просто не може дозволити собі повністю довіряти словам Путіна про п’ять років війни, які прозвучали роком пізніше», - вважають у Nikkei Asia.

Враховуючи складну ситуацію, Китай занепокоївся захистом власних інтересів незалежно від того, чим для Росії може закінчитись її агресія, тому направив до Києва, європейських столиць і Москви «мирну місію» на чолі зі спецпредставником уряду Лі Хуеєм.

Як ідеться в публікації, хоча ця місія виявилась малорезультативною, вона викликала у Путіна невдоволення, можливо, навіть роздратування, оскільки йшла в розріз із бажанням російського лідера, і показала, що Китай відкинув його слова про «п’ять років».

Що ще гірше, менш ніж через місяць, у червні, російська ПВК «Вагнер» на чолі з Євгеном Пригожиним, який відігравав ключову роль у боях в Україні, вдалась до спроби повстання, тому Путіну стало критично важливо утримати Китай у таборі Росії і він вдався до обману.

Москва наприкінці червня направила до Пекіна заступника міністра закордонних справ Андрія Руденка, який розповів високопосадовцям Китаю «компрометуючу інформацію» про тодішнього міністра закордонних справ КНР Цінь Ганга. Після цього Цінь раптового зник і жодних відомостей про нього відтоді немає.

«Обман є тактикою, яка часто використовується в міжнародній політиці. І той факт, що Китай і Росія є надзвичайно закритими, робить розуміння справ один одного ще складнішим. Здоровий глузд тут не підходить», - пише Nikkei Asia.

Читайте також: РФ не зацікавлена у чесних переговорах і продовжить переслідувати свої цілі щодо України - ISW

Як повідомляв Укрінформ, глава КНР Сі Цзіньпін заявив про неминуче «возз’єднання» Тайваню з материковим Китаєм і пообіцяв рішуче протидіяти будь-яким спробам «відділення» Тайваню від Китаю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-