Росія ініціювала неформальне засідання Радбезу ООН за участі Захарченка - ГУР

Росія ініціювала неформальне засідання Радбезу ООН за участі Захарченка - ГУР

Укрінформ
Росія планує 27 грудня провести неформальне засідання Ради безпеки ООН за так званою формулою Аррія, заявлена тема – «10 років Євромайдану в Україні: крок у прірву».

Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України, передає Укрінформ. 

Як пояснили в ГУР, «формула Аррія» є форматом неформальних зустрічей, на якому представники країн можуть провести відвертий обмін думками.

На подібних заходах не діють жорсткі процедурні правила. До участі в них залучаються люди, не дотичні до дипломатичної роботи, тобто ті, кого «корисно було б заслухати».

Водночас зустрічі за «формулою Аррія» бувають корисним, коли дипломати мають відверто обговорити неоднозначні питання поза офіційними процедурами.

У межах запланованого засідання, згідно з інформацією розвідки, росіяни ще раз спробують «донести» до слухачів традиційні наративи про «неонацистську природу київського режиму та його збройних формувань». Також серед озвучених тем – «історія нацизму в Україні та його сучасний стан», «злочини націоналістичних батальйонів проти мирного населення на сході та півдні України» тощо.

Читайте також: Україна в Радбезі ООН: Страх перед неминучою поразкою спонукає Путіна до безглуздої жорстокості

Представлений на адресу Генерального секретаря ООН документ не містить свіжих ідей та повторює традиційні формулювання російської пропаганди.

Центральний меседж – «інспірування Євромайдану з боку країн заходу та США». Виправданням розв’язаній Росією війні називаються плани «захистити мирне населення на сході та півдні України».

Як зауважили в розвідці, цього разу росіяни запропонували також певне «ноу-хау»: у ролі запрошених гостей, «яких корисно було б заслухати», виступатимуть міністр внутрішніх справ часів Януковича – Віталій Захарченко, один із командирів спецпідрозділу «Беркут» – Дмитро Сабіна, а також російські пропагандисти – Максим Григор’єв і Михайло Хазін.

Вести засідання буде постійний представник Росії в ООН Василь Небензя.

Інтерес до анонсованого заходу з боку членів Ради безпеки ООН, за даними розвідки, загалом є «вкрай низьким». Більшість буде представлена так званими експертами, тобто радниками чи другими секретарями, які не налаштовані «корисно слухати» Захарченка, натомість мають намір висловити позицію своїх держав щодо «реального стану справ».

Є ознаки того, що захід розрахований здебільшого на «внутрішню» російську аудиторію, оскільки інтерес з боку міжнародних медіа перебуває практично на нульовому рівні.

Трансляція планується лиш на деяких веб-сторінках та в соціальних мережах.

Читайте також: Спецслужби РФ розсилають провокаційні повідомлення на телефони українців за кордоном - розвідка

«Відтак, російська дипломатія остаточно перетворюється на генератор божевільних ідей, які ніхто в світі не сприймає всерйоз. Вочевидь, засідання є частиною програми «виборів путіна», які заплановані на березень 2024 року. На думку російських пропагандистів, електорату буде корисно знати, що тези щодо виправдання війни в Україні звучатимуть в стінах ООН. А «інтимний» неформальний статус дозволить позбутися в’їдливих коментарів міжнародних дипломатів щодо чергової маячні про «бойових комарів» та «американські біолабораторії», – підсумували в ГУР.

Як повідомляв Укрінформ, у Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони попередили, що російські пропагандисти намагатимуться просувати тему мобілізації в інформаційному просторі України через постановочні відео, фейкові акаунти тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-