Ексголову Центробанку Латвії засудили на шість років за хабарі

Ексголову Центробанку Латвії засудили на шість років за хабарі

Укрінформ
Ризький районний суд Юрмали визнав колишнього президента Банку Латвії Ілмарса Римшевичса та будівельного підрядника Маріса Мартінсонса винними у хабарництві та засудив їх обох до реальних термінів позбавлення волі.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на новинний портал LA.lv.

Римшевичса було засуджено до шести років тюремного ув'язнення з випробувальним терміном на один рік. Суд ухвалив конфіскацію деякого майна Римшевичса, зокрема, кількох об'єктів нерухомості. Будівельному підряднику Мартінсонсу призначили п'ять років позбавлення волі, а також стягнення з нього понад 150 тисяч євро.

Римшевичса звинуватили в отриманні хабарів від латвійського банку Trasta komercbanka (закрився в 2016 році), як у вигляді оплачуваної туристичної поїздки, так і просто отриманні грошей. Також його звинуватили у відмиванні грошей. Мартінсонса – у підтримці хабарництва.

Римшевичса, який очолював Центробанк Латвії з 2001 року, затримали у 2018 році, тоді ж порушили справу. Він заперечує провину та має намір подати апеляцію.

Радіо Свобода розкриває подробиці, пов’язані з російським слідом у справі. У 2010 році до Римшевичса звернувся найбільший акціонер Trasta komercbanka Ігор Буймістер із проханням "допомогти у питаннях", пов'язаних з національною комісією нагляду за діяльністю банків. Натомість він сплатив Римшевичсу туристичну поїздку в Росію на Камчатку, що коштувало йому 7,5 тис. євро. Пізніше Буймістер сам подасть про це заяву, що дозволить йому уникнути кримінального переслідування. У серпні 2021 року Буймістер помер.

Читайте також: У Китаї колишньому партійному чиновнику дали 14 років в'язниці за хабарі на $7 мільйонів

На захист Римшевичса виступили росіяни - організатор рибальського туру та камчатський гід, який у поїздці охороняв голову латвійського Центробанку від ведмедів. Вони спеціально приїхали до Латвії і свідчили, що Римшевичс за все сплатив сам. Прокурор тоді зазначав, що у цих свідків "вибіркова пам'ять": вони в деталях пам'ятали лише те, що стосувалося Римшевичса. При цьому Росія відмовилася допомагати Латвії у розслідуванні, назвавши переслідування глави латвійського ЦБ "політично вмотивованим".

Крім хабаря риболовлею, у 2012 році Римшевичс отримав від Trasta komercbanka 250 тисяч євро. Він витратив їх на купівлю нерухомості від імені компанії, таємним співвласником якої став. Його публічним співвласником став бізнесмен Маріс Мартінсонс.

Як повідомляв Укрінформ, понад 1 тис. громадян РФ, які проживають у Латвії, можуть бути видворені з країни через те, що не виконали необхідні дії, щоб продовжити своє перебування в країні.

Foto: Ieva Leiniša/LETA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-