Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Гроші для України є. Як обійтися з замороженими російськими активами

Гроші для України є. Як обійтися з замороженими російськими активами

Блоги
Укрінформ
Потрібно впорядкувати процедури для запуску адекватного механізму використання заморожених російських коштів та активів на користь України під контролем союзників

На початку грудня в Сенаті США, через наполягання республіканців на вимогах про посилення заходів із контролю за імміграцією на кордоні Сполучених Штатів з Мексикою було заблоковано ухвалення законопроєкту про надання Україні та Ізраїлю фінансової допомоги. Цей інцидент знову актуалізував питання пошуку зовнішніх ресурсів, потрібних як для поточних безпекових потреб України, так і для її відновлення. Одним із таких інструментів, що не лише не обтяжить бюджети наших союзників, але й завдасть суттєвих втрат Росії, є використання заморожених на Заході активів та коштів, що належать Центробанку РФ, державним компаніям Росії та російським олігархам, які перебувають під санкціями.

Ще у березні 2022 країни «Великої сімки», ЄС та Австралії створили Робочу групу з активів російських еліт, їхніх довірених осіб та олігархів (Russian Elites, Proxies, and Oligarchs, REPO), в межах якої зобов'язалися «вдаватися до всіх доступних законних кроків обмеження, заморожування, арешту та, за потреби, конфіскації активів тих фізичних та юридичних осіб, які зазнали санкцій через навмисне, неспровоковане та несправедливе вторгнення Росії в Україну».

Поки що група займалася арештами конкретних об'єктів, що належать російським олігархам (зокрема, вона сприяла арешту двох літаків Романа Абрамовича), та конфіскацією на користь України доходів від російських активів, а не самих активів. Хоча жодних реальних запобіжників щодо використання активів, які оцінюються більш ніж у 300 млрд доларів США, немає. Проте конфіскація активів вважається надто радикальним кроком, і брати на себе персональну відповідальність за це поки що не наважується жодна країна «Великої сімки».

Загалом, за даними Європейської Комісії, в юрисдикціях країн-членів ЄС арештовано активів приватних російських компаній на суму майже 28 мільярдів євро та ще 207 мільярдів євро коштів Центрального банку РФ. Із них приблизно 125 мільярдів євро належить бельгійській компанії Euroclear. Використання цих активів, за оцінками бельгійського уряду, впродовж 2023-2024 дозволить отримати 2,3 мільярда євро, які можна використати для допомоги Україні.

США ТА ЄС У ПОШУКАХ ПРАВОВИХ МЕХАНІЗМІВ ПЕРЕДАЧІ КОШТІВ УКРАЇНІ

Процедурні питання є предметом для обговорення і в США, і в ЄС. Дискусії відбуваються на найвищому рівні. Зокрема, нещодавно сенатор США від штату Колорадо Майкл Беннет приєднався до своїх колег із обох палат парламенту, щоб представити два законопроєкти про арешт російських активів для надання додаткової допомоги Україні. 

Закон Про арешт активів для відновлення України дозволить Міністерству юстиції США швидше заарештовувати цінні активи, що належать російським олігархам, які перебувають під санкціями, за допомогою наявних процедур адміністративної конфіскації та перераховувати кошти від цих активів в Україну. 

Закон Про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців (REPO) надає додаткову допомогу Україні з використанням активів, конфіскованих у Центрального банку Російської Федерації, та інших суверенних активів РФ.

«За останні два роки український народ приніс величезні жертви в ім'я демократії. Він перемагає на полі бою, і ми не можемо підвести його на Капітолійському пагорбі. Путін і його олігархи несуть пряму відповідальність за смерті, руйнування і переміщення, спричинені їхньою незаконною війною в Україні. Ці законопроєкти змусять Росію заплатити, спрямувавши кошти з їхніх захоплених активів на підтримку реконструкції та відновлення України", – зазначив сенатор Беннет.

Закон REPO надасть президенту США повноваження конфісковувати російські суверенні активи, які були заморожені в США, і передавати їх для допомоги у відновленні України. Окрім того, законом забороняється виділення коштів російським суб'єктам, що потрапили під санкції, доти, доки Росія не піде з України і не погодиться надати компенсацію за шкоду, завдану розпочатою війною. Він також надає Управлінню з координації санкцій Державного департаменту США додаткові ресурси для роботи з партнерами за кордоном з метою конфіскації додаткових російських суверенних активів в інших країнах.

А в Європейському Союзі 12 грудня, за два дні до останнього цьогорічного саміту ЄС, на якому розглядатиметься питання надання десятків мільярдів євро бюджетної та військової допомоги, а також просування заявки України на членство, виконавчий орган Євросоюзу – Європейська Комісія схвалила законодавчу пропозицію щодо використання доходів від російських активів, заморожених під санкціями. Проте навіть схвалення цього документу не означатиме, на жаль, автоматичного отримання Україною грошей. Попри запевнення Франції, Німеччини та Бельгії щодо підтримки такого кроку, є «сумніви» щодо достатності одного документу для належного правового обґрунтування використання доходів від російських активів на користь України. 

Пропозиція Єврокомісії спрямована на запровадження стандартних правил поводження з такими активами в усіх країнах ЄС. Для її ухвалення потрібна одностайна підтримка 27 країн-членів ЄС. Як зазначають у Брюсселі, ця пропозиція уточнює юридичні зобов’язання залучених установ, а також доручає їм залишити заморожені російські активи в цьому статусі до того моменту, як російські війська не будуть виведені з території України і РФ не сплатить компенсації за заподіяну внаслідок війни шкоду. 

У цьому пропозиції Єврокомісії фактично співпадають із позицією американської сторони. Проєкт рішення від Єврокомісії включатиме також положення про те, що перерахування нових надходжень від заморожених російських активів до бюджету ЄС не відбуватиметься. У такий спосіб чиновники страхують можливі ризики судових позовів у подальшому, а також беруть до уваги пропозиції Європейського центрального банку.

Гроші для відновлення України – є. Отримати їх можна завдяки використанню російських активів. Потрібен лише адекватний механізм їх використання на користь України під контролем союзників. Тож, треба лише впорядкувати процедури.

Антон Кучухідзе

Джерело: "The Gaze"
"Об'єднана Україна"

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-