Канцлер Австрії на саміті ЄС пропустив погодження санкцій проти Росії - Politico

Канцлер Австрії на саміті ЄС пропустив погодження санкцій проти Росії - Politico

Укрінформ
Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер був відсутній у залі під час засідання Європейської ради, коли лідери ЄС погоджували 12-й пакет санкцій проти Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє брюссельське видання Politico з посиланням на трьох європейських дипломатів.

"Канцлер Австрії Карл Негаммер, який затримував прийняття рішення щодо 12-го пакету санкцій проти Росії, не був присутній у залі, коли лідери країн-членів ЄС погоджували санкції", - йдеться у повідомленні.

Водночас, як стверджують співрозмовники POLITICO, це міг бути збіг обставин, і австрійський канцлер просто вийшов із зали, щоб поговорити з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн про приєднання Румунії та Болгарії до Шенгенської зони.

"Його (канцлера Австрії – ред.) відсутність була іронічною, враховуючи, що раніше того ж дня Віктор Орбан, президент Угорщини, залишив кімнату з лідерами, коли вони прийняли рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС", - зазначається у повідомленні.

Читайте також: Міністри ЄС можуть затвердити нові санкції проти Росії, Австрія зняла застереження - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, глави держав та урядів ЄС схвалили 12-й пакет санкцій проти Росії. Це випливає з висновків саміту ЄС щодо України, які були опубліковані в четвер увечері. Однак сам пакет ще має бути формально затверджений Радою міністрів країн-членів.

Раніше у вівторок посли ЄС не змогли домовитися про спільну позицію щодо 12-го пакету санкцій проти Росії через позицію Австрії, яка захотіла провести юридичну експертизу нового пакету перед його погодженням.

За даними Reuters, блокування Австрією рішення щодо нових санкцій проти РФ було спричинено тим, що офіційний Відень зайняв сторону банківської групи "Райффайзен Банк Інтернаціональ" (RBI), найбільшого західного банку в Росії. Останній домагається виключення свого імені з українського списку "міжнародних спонсорів війни" НАЗК, який покликаний присоромити компанії, що ведуть бізнес в РФ і таким чином підтримують воєнну машину Москви, наприклад, сплачуючи податки.

Згідно з Reuters, хоча текст 12-го пакету санкцій був узгоджений усіма країнами-членами на початку цього тижня, Австрія не давала свого остаточного схвалення до кінця четверга.

Як повідомляв Укрінформ, раніше керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак повідомив, що лідери країн Європейського Союзу погодили 12-й пакет санкцій проти Росії.

Фото:  ÖVP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-