ЄС до кінця року розморозить €5 мільярдів для Польщі

ЄС до кінця року розморозить €5 мільярдів для Польщі

Укрінформ
До Нового року Польща отримає від Євросоюзу перші 5 млрд євро із заморожених раніше коштів з Національного плану відбудови.

Про це під час спільної пресконференції у п’ятницю в Брюсселі повідомили президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і глава польського уряду Дональд Туск, передає кореспондент Укрінформу.

Президентка Єврокомісії зазначила, що Брюссель готовий передати Польщі 5 млрд євро в якості авансових платежів.

Своєю чергою Туск зазначив, що негайне розмороження коштів є зусиллям нового уряду РП, але головним автором цього успіху є поляки, які «не здалися у боротьбі за верховенство права в Польщі».

Читайте також: Дуда прийняв присягу в нового уряду Польщі

За його словами, новий уряд РП вже подав заявку про отримання коштів з Національного плану відновлення.

Туск наголосив, що «до кінця року, символічно під ялинку, Польща отримає перші 5 млрд євро». Він додав, що це не подарунок для Варшави, а кошти, які буде витрачено на енергетичну незалежність РП.

Він також повідомив, що одним із перших рішень нового уряду Польщі буде приєднання до Європейської прокуратури. За словами Туска, це свідчить про те, що Варшава дуже серйозно ставиться до питань верховенства права.

Читайте також: Туск розповів про перші закордонні візити на посаді прем’єра Польщі

Як відомо, Єврокомісія раніше заморозила для попереднього уряду Польщі кошти з Національного фонду відновлення після пандемії коронавірусу, маючи значні застереження до стану верховенства права в РП.

Як інформувалося, після парламентських виборів 15 жовтня у Польщі було сформовано лівоцентристський уряд, який очолив Дональд Туск.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-