Кліматичний саміт у Дубаї: 28 країн уперше погодили «перехідний період» від викопного палива

Кліматичний саміт у Дубаї: 28 країн уперше погодили «перехідний період» від викопного палива

Укрінформ
На кліматичному саміті COP28 у Дубаї (ОАЕ) представники урядів країн світу вперше в історії погодилися на «перехідний період» від викопного палива, щоб запобігти найгіршим наслідкам зміни клімату.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Sky News.

«Давайте завершимо те, що ми розпочали. У нашій остаточній угоді вперше в історії є мова про викопне паливо»,— сказав президент COP28 Султан аль-Джабер.

Він також назвав текст угоди «історичним».

Зазначається, що кліматичний орган ООН - Рамкова конвенція ООН про зміну клімату (UNFCCC) опублікувала проєкт тексту угоди рано вранці в середу після того, як переговори тривали до ночі в Дубаї.

Ця угода не має обов’язкової юридичної сили, але закликає всі країни відмовитися від використання викопного палива вперше за майже 30 років кліматичних самітів COP.

Читайте також: Понад 20 країн, серед яких Україна, закликали на COP28 розвивати ядерну енергетику

Слід зауважити, що формулювання тексту не задовольняє малі острівні держави, такі як Самоа та Маршаллові Острови, які раніше намагалися вказати в тексті саме про «відміну» використання всього викопного палива, що було б потужнішим сигналом, ніж «перехідний період», про який було врешті погоджено.

Як повідомляв Укрінформ, конференцію ООН з питань зміни клімату (COP28) буде продовжено у зв'язку з тим, що її учасники не змогли погодити підсумкову заяву. Захід планувалося завершити у вівторок, 12 грудня.

Фото: Pawan Singh / The National

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-