Кліматичний саміт COP28 продовжили через суперечки щодо підсумкового документа

Кліматичний саміт COP28 продовжили через суперечки щодо підсумкового документа

Укрінформ
Конференцію ООН з питань зміни клімату (COP28) буде продовжено у зв'язку з тим, що її учасники не змогли погодити підсумкову заяву. Захід планувалося завершити у вівторок, 12 грудня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW.

"Конференцію ООН з питань зміни клімату (COP28) буде продовжено у зв'язку з тим, що її учасники не змогли погодити підсумкову заяву", – йдеться у повідомленні.

Основним пунктом розбіжностей стало ставлення учасників конференції до закріплення у підсумковому документі зобов'язання добиватися повної відмови від викопних джерел енергії, тобто вугілля, нафти та газу. На ухваленні цього рішення наполягають насамперед Німеччина, ЄС та США. Проти виступають, серед інших, країни – члени ОПЕК Саудівська Аравія та РФ.

На початку конференції генсек ООН Антоніу Гутерреш закликав її учасників ухвалити рішення про повну відмову від викопних енергоносіїв. Однак низка нафтовидобувних країн ОПЕК, зокрема Саудівська Аравія та РФ, не підтримали цю ініціативу. У проєкті підсумкової заяви COP28, що нараховує 21 сторінку, за даними ЗМІ, не прописано конкретне рішення про повну відмову від вугілля, нафти та газу. Натомість там міститься розпливчастий заклик обмежувати їх використання.

Читайте також: Представниця СФУЖО розповіла про роль діаспори і жінок у підтримці України на COP28

"Таким, що викликає розчарування" та "неприйнятним" назвала цей документ міністр закордонних справ Німеччини, член партії "Зелені" Анналена Бербок .

"Ми не можемо підтримати цей текст", – констатувала вона.

Аналогічну критику висловив представник США Джон Керрі. "Мова, якою в тексті договору говорять про викопні джерела енергії, не витримує перевірки на здатність досягти мети щодо обмеження глобального потепління на рівні 1,5°", – заявив він.

Глибоке розчарування висловили й делегації острівних держав, які, за оцінками експертів, можуть зникнути з планети внаслідок підйому рівня Світового океану, викликаного глобальним потеплінням. Так, Джон Сілк, представник тихоокеанської держави Маршаллові острови, заявив журналістам: "Ми приїхали на конференцію не для того, щоб підписати свій смертний вирок".

Своєю чергою, представниця Саудівської Аравії Нура Алісса наголосила, що підсумкове рішення "має працювати для всіх". "Воно має бути змістовним, повинне мати сенс, щоб відповідати інтересам кожної країни в цій залі, а не одних на шкоду іншим", – зазначила вона.

Однією з країн, що виступили за продовження роботи конференції у Дубаї, була Німеччина. "Для європейської делегації це не проблема. Ми маємо час, і ми можемо затриматися довше", – заявила у зв'язку з цим очільниця МЗС ФРН Бербок.

Читайте також: Через війну в Україні додаткові викиди CO2 оцінюються вже у $10 мільярдів - Міндовкілля

Як повідомляв Укрінформ, конференція ООН зі зміни клімату COP28 проходить з 30 листопада до 12 грудня у Дубаї (ОАЕ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-