У Фінляндії почали перевірку терориста банди «Русич», якого підозрюють у злочинах в Україні

У Фінляндії почали перевірку терориста банди «Русич», якого підозрюють у злочинах в Україні

Укрінформ
Центральна кримінальна поліція Фінляндії розпочала дослідчу перевірку щодо Воїслава Тордена (Яна Петровського), якого підозрюють у терористичних злочинах в Україні.

Про це повідомляє Yle, передає Укрінформ.

Заступник генпрокурора Юкка Раппе має найближчими днями вирішити, чи буде розпочато саме розслідування.

Рішення буде ухвалено на основі матеріалів, наданих українською владою. У них наводяться аргументи на користь екстрадиції Тордена в Україну, а також обґрунтування того, чому чоловіка підозрюють у терористичних злочинах в Україні.

Згідно з фінським законодавством, ймовірний злочин, скоєний за кордоном, може бути розслідуваний у Фінляндії, якщо це доцільно "в інтересах слідства і здійснення правосуддя".

Верховний суд Фінляндії ухвалив учора, що Тордена не можна екстрадувати в Україну. Суд обґрунтував своє рішення тим, що в Україні на Тордена чекає поводження, яке принижує людську гідність.

Зараз Торден перебуває в ізоляторі тимчасового тримання Прикордонної охорони.

Торден занесений до списку санкцій ЄС під своїм іншим ім'ям Ян Петровський, йому заборонений в'їзд і до Фінляндії. У списку санкцій ЄС зазначено, що Петровський обіймав посаду командира неонацистської ДШРГ "Русич". Україна звинувачує Петровського в жорстокості щодо полонених українських солдатів. Він, однак, змінив ім'я і зумів в'їхати до Фінляндії за новими документами.

Читайте також: Громадянин РФ, підозрюваний у тероризмі в Україні, в'їхав до Фінляндії під новим іменем - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, фінські прикордонники затримали Тордена, також відомого як Яна "Слов'яна" Петровського, 20 липня 2023 року в аеропорту Гельсінкі-Вантаа біля виходу на посадку на рейс до Ніцци. Наступного дня повітовий суд Гельсінкі взяв його під варту на підставі Закону про іноземців.

Вчора Верховний суд Фінляндії ухвалив рішення негайно звільнити його з-під варти. Того ж дня стало відомо, що прикордонна служба Фінляндії його затримала.

Фото: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-