У Німеччині назвали слово року

У Німеччині назвали слово року

Укрінформ
Словом 2023 року у Німеччині стало "Krisenmodus" ("Кризовий режим").

Як передає Укрінформ, таке рішення прийняло журі Товариства німецької мови (GfdS) Вісбадені.

"Кризи були завжди. Але цього року криза та її подолання, здається, досягли кульмінації. Перефразовуючи фразу віцеканцлера: Нас оточують кризи. Кризи, які ще не були подолані, такі як зміна клімату, російсько-українська війна або енергетична криза, наздоганяють нові кризи. До них додалися війна на Близькому Сході, інфляція та боргова криза, а також криза в освіті", - заявили в журі.

Зазначається, що почуття невпевненості, страху, гніву, безпорадності та безсилля зараз характеризують повсякденне життя багатьох людей. "Між апатією та алармізмом важко знайти відповідний спосіб реагування на поточні виняткові ситуації. На мовному рівні це можна спостерігати у зростаючій мовній радикалізації в публічній сфері", - додали в журі.

Читайте також: Оксфордський словник назвав словом року сленгове «rizz»

Друге місце у рейтингу "Слово 2023 року" у Німеччині посіло "Antisemitismus" ("антисемітизм"), як реакція на існування в Німеччині антисемітизму, що проявилося після напад на Ізраїль терористів з ХАМАС та ізраїльської збройної відповіді. На третьому місяці прикметник "leseunfähig" ("нездатний читати"), який відсилає до освітніх проблем у ФРН та низьких навичок читання у школярів.

Сьоме місце у списку зайняла іменникова група "hybride Kriegsführung" ("гібридна війна") – цей термін у свідомості німецькомовної громадськості "передусім, асоціюється з агресивною війною Росії проти України". "Наслідки такого типу прихованої війни можна також відчути і тут, у Німеччині, у вигляді хакерських атак та пропагандистських битв за громадську думку", - зазначили у журі.

Як повідомляв Укрінформ, словом 2022 року в Німеччині було обрано "Zeitenwende" ("Перелом" або "Зміна часів").

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-