Опозиція розкритикувала Макрона через запалення ханукальної свічки у Єлисейському палаці

Опозиція розкритикувала Макрона через запалення ханукальної свічки у Єлисейському палаці

Укрінформ
Президент Франції Емманюель Макрон отримав премію від Європейської конференції рабинів за боротьбу з антисемітизмом та захист релігійних свобод, а також був присутнім на церемонії запалення ханукальної свічки в Єлисейському палаці.

Це викликало хвилю звинувачень від опозиції у порушенні принципу світськості республіки, передає Укрінформ із посиланням на France info.

«Історичне запалення першої ханукальної свічки в Єлисейському палаці головним рабином Франції разом з Емманюелем Макроном. Трохи світла проганяє багато темряви!», - повідомив Мендель Самама, рабин зі Страсбурга, у соцмережі Х.

На опублікованому ним відео головний рабин Франції Хаїм Корсія запалює першу свічку Хануки в залі Єлисейського палацу, а Макрон спостерігає за цим процесом.

Читайте також: Кожен залишився при своєму: Орбан повідомив, що провів зустріч із Макроном

Проте дії президента розкритикував депутат-соціаліст Жером Гедж. «Як би це не було приємно, Ханука - це релігійне свято. Жоден обраний представник республіки не повинен брати в ньому участь, як і в будь-якому іншому релігійному заході», - заявив він.

Натомість координатор опозиційної партії «France insoumise» («Франція нескорена») Манюель Бомпар вважає, що Макрон «розтоптав закон про відокремлення церкви від держави, організувавши релігійну церемонію в Єлисейському палаці».

Позицію влади був змушений пояснювати міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен. «Під час цього важливого єврейського свята, в той час, коли наші єврейські співвітчизники зазнають антисемітських актів, я думаю, що для президента Республіки абсолютно нормально стояти поруч», - сказав він.

Міністр запевнив, що не було ніякої релігійної церемонії, а секуляризм не є запереченням релігій.

У Єлисейському палаці також пояснили, що не організовували жодної церемонії святкування Хануки.

Читайте також: У Франції шукають вандалів, які пошкодили єврейські надгробки на цвинтарі Першої світової

У 1905 році у Франції був ухвалений закон про відокремлення церкви від держави. Він встановлює нейтралітет держави щодо всіх релігій, а роль державної влади полягає лише в тому, щоб гарантувати, що релігійні практики не суперечать громадському порядку.

Як повідомлялось, 12 листопада в Парижі на Марш проти антисемітизму вийшли понад 100 тисяч людей. Президент Франції напередодні повідомив, що буде присутнім там «своїм серцем та своїми думками». Водночас він оприлюднив листа до французького народу, у якому закликав повстати проти відродження антисемітизму та об’єднатись навколо універсальних цінностей.

Фото: OUEST-FRANCE

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-