Ердоган вперше за шість років відвідає Афіни

Ердоган вперше за шість років відвідає Афіни

Укрінформ
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган 7 грудня, вперше за останні шість років, відвідає з офіційним візитом Афіни.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Наше розуміння зовнішньої політики не таке, що “я завжди перемагаю, а інша сторона програє”. Ми поїдемо в Афіни з підходом “перемога-перемога”, - сказав журналістам після візиту в ОАЕ президент Ердоган.

У ході візиту плануються зустрічі президента Туреччини з президенткою та прем'єр-міністром Греції. За результатами останньої зустрічі буде зроблено заяву для преси.

“Ми відкрили нову сторінку з Туреччиною. За останні роки напруженість зменшилася як ніколи. Наша мета полягає в тому, щоб створити нове середовище довіри з Туреччиною, щоб зберегти спокійну обстановку”, - сказав напередодні візиту державний міністр Греції Акіс Скерчос.

Також в Афінах відбудеться 5-те засідання Ради співробітництва високого рівня. У засіданні ради очікується участь 11 міністрів з грецької сторони та 8 міністрів у складі турецької делегації.

Як відомо, між Туреччиною та Грецією, двома союзниками по НАТО, десятиліттями тривали суперечки з низки проблем, включаючи кордони континентальних шельфів, енергетичні ресурси, польоти над Егейським морем, а також питання Кіпру.

Торік президент Туреччини припинив двосторонні переговори через суперечку щодо порушень повітряного простору та після звинувачень прем’єр-міністра Греції у тиску на Сполучені Штати з метою блокування продажу Туреччині винищувачів F-16.

Читайте також: Ердоган заявив, що ніколи не визнає ХАМАС терористичною організацією

Як повідомляв Укрінформ, відносини між Афінами й Анкарою покращилися, коли Греція однією з перших відрядила рятувальників на розбір завалів після руйнівного землетрусу в Туреччині в лютому цього року. Зустріч Міцотакіса з Ердоганом на полях саміту НАТО у Вільнюсі стала першою з березня 2022 року.

Фото: GETTY IMAGES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-