У Штатах розробляють новий «літак судного дня»

У Штатах розробляють новий «літак судного дня»

Укрінформ
Компанія Boeing підтвердила, що ВПС США виключили її із конкурсу на розробку наступника літака E-4B Nightwatch. 

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

Це рішення стало несподіванкою і може вплинути на перебіг боротьби за створення нового літака, відомого як "Літак Судного дня" через його здатність пережити ядерну війну.

В результаті приватний оборонний підрядник Sierra Nevada Corp залишиться єдиною компанією, яка публічно претендує на контракт на створення Центру Survivable Airborne Operations Center (SAOC), який замінить флот, який використовувався з 1970-х років.

Читайте також: Ігнат сказав, скільки бойових літаків має Росія

ВПС США планують виділити 889 мільйонів доларів у 2024 фінансовому році на продовження розробки нового центру SAOC. ВВС планують витратити на цю програму 8,3 мільярда доларів до 2028 фінансового року.

Нині ВПС США експлуатують чотири літаки E-4B, один з яких постійно перебуває у стані готовності до вильоту. Ці літаки, засновані на авіалайнерах Boeing 747-200, були збудовані в 1970-х роках і поступово старіють. У зв'язку з цим ВПС США планують вивести їх з експлуатації на початку 2030-х років.

Читайте також: Військовий літак США упав у океан поблизу Японії

Нагадаємо: Літак Судного дня - це повітряний командний пункт (ВКП), призначений для управління збройними силами США у разі ядерної війни.

Він витримує удари ядерного вибуху завдяки посиленій конструкції, також оснащений захистом від електромагнітного імпульсу (ЕМІ), який захищає його від дії радіоактивного випромінювання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-