Вибори у Нідерландах: першими Вілдерса привітали Орбан та Ле Пен

Вибори у Нідерландах: першими Вілдерса привітали Орбан та Ле Пен

Укрінформ
Ультраправа партія Герта Вілдерса, яка, за попередніми підрахунками, здобула перемогу на парламентських виборах у Нідерландах, приймає вітання від ідеологічних союзників.

Зокрема, першими Вілдерса привітали угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан та лідерка французької ультраправої партії "Національного об'єднання" Марін Ле Пен, передає Укрінформ з посиланням на французькі медіа.

"Вітаю @geertwilderspvv і PVV з вражаючим виступом на парламентських виборах, який підтверджує зростаючу прихильність до захисту національної ідентичності. Саме тому, що є народи, які відмовляються бачити, як гасне національний факел, надія на зміни залишається живою в Європі", - написала Марін Ле Пен в соціальній мережі X.

Коментуючи передвиборчу обіцянку Герта Вілдерса провести референдум щодо подальшого членства країни в ЄС, Ле Пен заявила в четвер, що "це справа народу Нідерландів обирати свою долю, так само як це зробив британський народ".

Читайте також: Дострокові парламентські вибори у Нідерландах: як проходять та чого чекати Україні?

Напередодні ввечері голова угорського уряду Віктор Орбан також привітав Вілдерса в мережі Х, висловивши радість, що "вітер змін" дме по всій Європі.

На думку французьких експертів, успіх ультраправих ставить під питання допомогу Україні, також занурює Європу в невизначеність, особливо напередодні європейських виборів у червні 2024 року.

«Це справжній холодний душ. Це також може мати наслідки для допомоги Україні. На жаль, Європа перебуває в процесі віддачі себе на поталу ультраправим. Я думаю, що вони, ймовірно, досягнуть значного прогресу на виборах», - таку думку висловив в інтерв’ю franceinfo Патрік Мартен-Женьє, фахівець з Європи.

Утім, на його думку, Вілдерсу все ж буде важко сформувати уряд, оскільки "навколо нього буде своєрідний пояс, який не дозволить йому прийти до влади". Політики інших партій "зроблять все, аби не допустити, щоб Герт Вілдерс став прем'єр-міністром, що стало б шоком для цієї країни".

Читайте також: У Нідерландах уряд можуть формувати пів року, в цей час змін для України не буде - експертка

Як повідомлялося, проміжні підсумки підтверджують дані екзитполу про несподівану перемогу ультраправої PVV (Партія свободи) Герта Вілдерса на позачергових парламентських виборах. Попередні результати голосування стануть відомі протягом одного-двох днів, офіційні результати будуть оголошені виборчою радою Нідерландів 1 грудня о 10:00.

Після цього розпочнеться складний процес формування правлячої коаліції, яка повинна мати більш як половину, тобто не менше 76 зі 150 місць у парламенті.

22 листопада у Нідерландах стартували дострокові парламентські вибори.

Як повідомляв Укрінформ, лідер нідерландської ультраправої PVV (Партія свободи) Герт Вілдерс пообіцяв боротися з міграцією та потоком біженців.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-