Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Німеччина буде підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно – Штайнмаєр

Німеччина буде підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно – Штайнмаєр

Блоги
Укрінформ
Мало пишу про робочі зустрічі, але про цю хочу згадати

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр зустрівся зі мною в історичний день падіння Берлінської стіни. 9 листопада 1989 року вважають кінцем «холодної війни» між диктатурою та демократією. Зараз ми на її новому витку, але війна йде гаряча, і ніхто не береться говорити, коли настане кінець.

В Україні Штайнмаєр відомий, насамперед, «формулою», яка передбачала поетапне виконання мінських домовленостей.

Після Мінська я зібрала партнерські правозахисні організації й ми ніжками обходили десятки посольств у Києві. У кожному презентували звіт «Ті, що пережили пекло», який я писала разом із колегами на основі зібраних свідчень людей, які вижили у полоні. Ми переконували, що на території, де за будь-який вияв нелояльності людей кидають на підвали, б’ють та ґвалтують, катують електрострумом, відрізають кінцівки та забивають до смерті – жодні вибори неможливі. Нам довелося пояснювати ці прості речі роками.

Після повномасштабного вторгнення Штайнмаєр мав мужність визнати, що помилявся щодо Росії та оголосив про початок нової епохи у відносинах. У Німеччині почалося повільне переосмислення Ostpolitik із її “Russia-first policy”.

І тепер на зустрічі президент запевнив, що Німеччина буде підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

А говорила я про те, що на порядку денному – німецька зброя, НАТО, вступ до ЄС, спеціальний трибунал, відновлення країни зараз. І що цю тезу «how long is it takes» потрібно трансформувати в «whatever is it takes», щоб не було «too long».

Олександра Матвійчук
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-