В ООН заявили, що не змогли відновити цілісність свого Статуту: Ще не пізно це зробити

В ООН заявили, що не змогли відновити цілісність свого Статуту: Ще не пізно це зробити

Укрінформ
Справедливе «вирішення війни» полягає в дотриманні на ділі, а не лише на словах базового зобов'язання всіх членів ООН принципам Статуту, включаючи повагу до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності країн, заявила заступниця Генсека ООН з політичних питань Розмарі Дікарло.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це вона заявила в понеділок на засіданні Радбезу з приводу російського обстрілу села Гроза на Харківщині.

«Ми знаємо про небезпеку відмови від наших основоположних принципів і нехтування зобов’язальними нормами. Ще не пізно відновити цілісність нашого Статуту й міжнародного права. Ми не змогли цього зробити, поставивши під загрозу весь світ», – сказала вона.

Дікарло розповіла про наслідки ракетного обстрілу Грози, внаслідок якого загинуло 52 цивільні особи. «Атака вбила шосту частину населення Грози. Торкнулася кожної родини в цій невеликій громаді», – сказала вона.

Читайте також: Чим і як можна запобігти російським обстрілам міст України

Дікарло також поінформувала про бомбування інших населених міст і сіл Харківської області, Сіверодонецька, зерносховища на Одещині.

Вона зазначила, що станом на 5 жовтня Управління Верховного комісара ООН з прав людини підтвердило, що внаслідок війни загинуло 9806 цивільних осіб, у тому числі 560 дітей. Поранено 17 962 чоловік, у тому числі 1196 дітей.

Незалежна міжнародна комісія з розслідування подій в Україні у своєму останньому звіті констатувала систематичне й широкомасштабне застосування тортур окупаційними військами, факти сексуального насильства в пенітенціарних установах, свавільне затримання та убивство цивільних, зауважила Дікарло. За її словами, комісія наголосила на необхідності притягнення винних до відповідальності.

Читайте також: Канада вимагає покарати Росію за удар по селу на Харківщині

Дікарло також висловила занепокоєння тим, що в останні тижні «вплив війни поширився на Чорне море, з повідомленнями про широке використання морських мін, які можуть загрожувати цивільному судноплавству». На її думку, будь-який «воєнний інцидент у Чорному морі, навмисний чи випадковий, може ще більше дестабілізувати регіон».

Як повідомлялося, у понеділок Рада Безпеки ООН зібралася на запит України для обговорення наслідків російських обстрілів села Гроза та інших населених пунктів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-