Молдова передала свої газотранспортні мережі в управління румунської компанії

Молдова передала свої газотранспортні мережі в управління румунської компанії

Укрінформ
Газотранспортними мережами в Республіці Молдова керуватиме компанія Vestmoldtransgaz, що належить румунській державній компанії Transgaz та ЄБРР.

Про це повідомило міністерство енергетики Молдови, передає Укрінформ з посиланням на NewsMaker.

Компанія Vestmoldtransgaz підписала договір оренди газотранспортної мережі із власником, компанією Moldovatransgaz, дочірньою компанією Moldovagaz. Для набрання чинності контракт має схвалити Національне агентство регулювання енергетики (НАРЕ).

Читайте також: Іноземні аудитори не знайшли борг Молдови у $800 мільйонів перед «Газпромом» – Санду

Як пише видання, підписання цієї угоди стало можливим завдяки внесеним торік змінам до законодавства, яке дозволяє НАРЕ офіційно розпочати процедуру поділу компаній у газовій сфері, а також деяким рішенням Комісії з надзвичайних ситуацій.

Передача газотранспортної мережі дозволить Молдові запровадити положення Енергетичного пакету ІІІ, зобов'язання Республіки Молдова перед Енергетичною спільнотою.

Vestmoldtransgaz візьме на себе оренду та експлуатацію газотранспортної мережі терміном на 5 років. Компанія також по черзі візьме на себе поточні контракти на технічне обслуговування, укладених Moldovatransgaz, забезпечивши тим самим безперервність операційних процесів, пов'язаних з інфраструктурою транспортування природного газу.

Читайте також: Чехія направить до Молдови військового аташе з огляду на російську агресію

Vestmoldtransgaz сертифікований НАРЕ як оператор газотранспортної системи, який володіє газопроводом «Яси-Унгень-Кишинів». Акціонерами Vestmoldtransgaz є румунський Transgaz (75%) та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) – 25%.

НАРЕ 7 липня тимчасово призначило оператора газопроводу Ясси-Унгени-Кишинів - компанію Vestmoldtransgaz - оператором усієї системи транспортування природного газу в Молдові.

Молдова зобов'язалася запровадити енергопакет у 2012 році, потім двічі отримувала відстрочку до 2016 та 2020 років.

У липні 2022 року парламент Молдови ухвалив закон, відповідно до якого Moldowatransgaz зобов'язаний подати документи в НАРЕ до 10 вересня 2023 року. Інакше НАРЕ може вилучити в компанії ліцензію і «тимчасово призначити нового власника ліцензії оператором системи природного газу, що передає, в Республіці Молдова»

У цьому випадку, згідно із законом, Moldovatransgaz може надавати послуги, обслуговувати газопровід, який передадуть в управління іншій компанії. Ціни на це обслуговування та інші послуги встановлює НАРЕ.

Фото: MoldovaGaz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-