У Латвії заборонили передвиборчу агітацію російською мовою

У Латвії заборонили передвиборчу агітацію російською мовою

Укрінформ
Сейм Латвії у третьому читанні ухвалив поправки до закону про передвиборчу агітацію, які встановлюють нові мовні правила ведення передвиборчої агітації, посилюючи значення державної мови.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на національного мовника LSM.

Так, передбачено, що у період передвиборчої агітації платні передвиборчі агітаційні матеріали можуть розміщуватися у радіо- та телепрограмах електронних ЗМІ, громадських відкритих та закритих майданчиках, періодичних виданнях (газетах та журналах), бюлетенях, книгах та інших друкованих виданнях, а також у мережі Інтернет лише державною мовою. Окрім власне латиської мови, це включає латгальську писемність, а також лівську мову (мова національної меншини, давніх мешканців узбережжя Ризької затоки).

Читайте також: Латвія передає Україні весь свій флот вертольотів – прем’єр

Таким чином, використання державної мови поширюватиметься на всі платні передвиборчі агітації та агітаційні матеріали. Водночас кандидати партій та депутати зможуть розмовляти зі своїми виборцями й іншою мовою.

Також встановлено, що в період передвиборчої агітації перед виборами до Європейського парламенту і муніципальними виборами зазначені агітаційні матеріали можуть містити переклад офіційними мовами країн-членів Європейського Союзу (російська в цей перелік не входить). У таких випадках використання державної мови ні у візуальних, ні в аудіоматеріалах не може бути меншим за зміст, викладений іноземною мовою.

Стежити за порушеннями у використанні державної мови в передвиборчій агітації буде Центр державної мови.

Читайте також: Посол в Латвії зустрівся з українцями в місті Єлгава

За ухвалення поправок проголосували 53 депутати, проти виступили 10, утрималися 23 парламентарії.

Як повідомлялося, напередодні в столиці Латвії відбулася конференція «Мовний міст Європи – спеціальний статус для української мови в ЄС», на якій обговорили проєкт підвищення статусу української мови в ЄС та ухвалили перший варіант резолюції з цього приводу.

Фото: LETA, Ieva Lūka

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-