Прем'єр Індії та держсекретар США зустрілися з лідерами тихоокеанських островів у Папуа-Новій Гвінеї

Прем'єр Індії та держсекретар США зустрілися з лідерами тихоокеанських островів у Папуа-Новій Гвінеї

Укрінформ
Прем'єр-міністр Індії та держсекретар США прибули до Папуа-Нової Гвінеї для зустрічі з лідерами тихоокеанських островів у рамках підписання безпекових угод.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з лідером Папуа-Нової Гвінеї Джеймсом Марапе в понеділок напередодні очікуваного підписання оборонної угоди та зустрічі з лідерами 14 тихоокеанських островів.

Блінкен сказав Марапе, що вони підписують дуже важливі угоди, і Сполучені Штати поглиблять своє партнерство з країною.

Президент Сполучених Штатів Джо Байден приніс "свої вибачення з приводу того, що він не зміг бути тут", зазначив Блінкен.

Як зауважує видання, Вашингтон і його союзники намагаються стримати острівні країни Тихого океану від встановлення безпекових зв'язків із Китаєм, що викликає занепокоєння на тлі напруженості навколо Тайваню.

У своєму вступному слові, на Форумі співпраці Індії та Тихоокеанських островів, прем'єр-міністр Папуа-Нової Гвінеї закликав Індію подумати про малі острівні держави, які "страждають від дій великих держав". Також Марапа окремо зазначив, що війна Росії з Україною спричинила інфляцію і високі ціни на паливо та електроенергію в малих країнах регіону.

Лідери островів, які охоплюють 40 мільйонів квадратних кілометрів океану, заявили, що підвищення рівня моря, викликане зміною клімату, є для них найактуальнішим пріоритетом безпеки.

У свою чергу, прем'єр-міністр Нарендра Моді заявив 14 лідерам, що Індія стане надійним партнером у розвитку малих острівних держав і прагне до "вільного та відкритого Індо-Тихоокеанського регіону".

"Без сумніву, ми готові поділитися нашими можливостями і досвідом у сфері цифрових технологій, космічних технологій, охорони здоров'я, продовольчої безпеки, боротьби зі зміною клімату і захисту навколишнього середовища", - сказав він у вступному слові.

Також він додав, що лідери Австралії, США, Японії та Індії домовилися в Хіросімі про посилення співпраці з острівними країнами Тихого океану.

Читайте також: ООН не відображає реалій XXI століття і потребує реформування - прем’єр Індії

Як повідомляв Укрінформ, за минулий фінансовий рік оборонне виробництво в Індії зросло більш ніж на 12% і вперше перевищило 1 трильйон рупій (12 мільярдів доларів) на тлі намагань держави зменшити залежність від імпорту з інших країн, зокрема Росії.

Фото: Papua New Guinea government

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-