Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ситуація з витоками секретних документів проблемна,  але не критична

Ситуація з витоками секретних документів проблемна, але не критична

Блоги
Укрінформ
Проте дірки, з яких «тече», необхідно терміново знайти і закрити

Вже тиждень активно обговорюється тема витоків секретних документів з Пентагону. І як це часто буває, деякі журналісти й коментатори оцінюють ситуацію дуже емоційно, майже як «катастрофу». Зокрема це стосується теми українського контрнаступу, а також взаємин між США і Україною. Чи так воно насправді?

Ось відповіді на запитання, які найбільш часто задають у зв’язку з темою «витоків» з Пентагону.

• Це правдива інформація чи фейк?

Судячи з реакції офіційних осіб США, зокрема й керівництва Пентагону, проблема є реальною. Але деякі документи, особливо по Україні, зокрема по втратах російської й української сторін, спотворювались (фальсифікувалися) на російських телеграм-каналах. Також деякі документи використовуються російськими спецслужбами для проведення інформаційно-психологічних спецоперацій проти України і США.

• Чи вплинуть ці витоки на плани контрнаступу Збройних Сил України?

Прямо і суттєво – ні, опосередковано і частково – так. Насправді, ніякої дуже секретної інформації про контрнаступ не з’явилось. Найбільш серйозна інформація в цьому контексті стосувалась кількісних даних про навчання українських військових за кордоном і постачання західної зброї, по суті – про резерви, які Україна може застосувати для контрнаступу. Але значна частка такої інформації вже з’являлася у відкритому доступі, особливо по танках і бронетехніці. Однак про дату наступу та ймовірні напрями ударів жодної інформації немає.

До речі, зазначу, що про це набагато більше говорять (у форматі припущень) у ЗМІ, на жаль, і деякі офіційні особи. Шкоди саме від цього набагато більше (перш за все, з точки зору формування надмірних і затяжних очікувань), аніж від витоків з Пентагону.

• Чи будуть якось міняти плани контрнаступу Збройних Сил України?

Про всяк випадок, певні корективи в ці плани можуть зробити. Ніхто ж точно не знає, що саме і в яких обсягах «витекло». Проте, припускаю, що плани контрнаступу і без цього вже неодноразово змінювали, в силу різних об’єктивних і суб’єктивних обставин.

• Чи вплинуть ці витоки на взаємини між США й Україною, зокрема на рівень підтримки України з боку США?

Загальна відповідь – ні. По-перше тому, що «потекло» не у нас, а в США. По-друге, тому що це не в інтересах ні України, ні США. Ми не можемо відмовитись від американської допомоги, яка є критично важливою для нас. І не в інтересах США припиняти таку допомогу. Проблема ж не в самому факті такої допомоги, або в якихось неприйнятних її формах, а у витоках інформації. Це внутрішня проблема США, яку треба буде вирішити. Але у зв’язку з цим перевірки і перестороги з обох боків напевно зростуть. Ось це і буде головний наслідок проблеми, яка виникла.

Дехто драматизує факт «прослуховування» американцями українського Президента. Але будь яка людина, яка є компетентною в питаннях міжнародної політики, чудово розуміє, що американці (також як росіяни і китайці) намагаються слухати всіх впливових державних діячів – і потенційних противників, і союзників, і тих, хто маневрує між різними таборами. Тим більше, це роблять в умовах війни. 10 років тому був скандал навколо інформації про те, що американські спецслужби прослуховували мобільний телефон канцлера ФРН А.Меркель. І що? Галасу було багато. Для обох сторін виникли певні, але не дуже значні іміджеві негативи. Проте на взаємини обох країн це суттєво не вплинуло. Думаю, що й нинішні «витоки» не вплинуть кардинально на партнерські взаємини США не тільки з Україною, а й з іншими дружніми країнами – від розвідувальної коаліції «П'яти очей» до Південної Кореї. Хоча «осад», безумовно, залишиться і перестороги зростуть.

Підсумуємо. На даний момент ситуація з витоками секретних документів з Пентагону є проблемною (в першу чергу для США), але не критичною (особливо для нас). Проте дірки, з яких «тече», необхідно терміново знайти і закрити.

Володимир Фесенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-