Сейм Литви визнав пвк «вагнер» терористичною організацією

Сейм Литви визнав пвк «вагнер» терористичною організацією

Резолюція
Укрінформ
Литовський парламент в ухваленій сьогодні резолюції визнав пвк «вагнер» терористичною організацією, члени якої становлять загрозу безпеці держави та суспільства, і рішуче засудив використання будь-яких груп найманців для агресії в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Сейму.

«З початку вторгнення рф в Україну 24 лютого 2022 року військовослужбовці рф та найманці пвк «вагнер», яка бере активну участь у бойових діях на боці агресора, вчиняють систематичні тяжкі злочини агресії – вбивства та катування мирного населення України, бомбардування житлових будинків та інших цивільних об'єктів, що прирівнюється до тероризму», - йдеться в документі.

За резолюцію Сейму проголосували всі присутні 117 депутатів (загалом у Сеймі 141 мандат - ред.).

У ній наголошується, що ця пвк є тіньовим інструментом російської влади — вона безкоштовно отримує від російського уряду військову техніку, зокрема ракетні комплекси «Град», танки, бронетехніку, використовує російську військову інфраструктуру, її бійці навчаються російською військовою розвідкою (ГРУ).

Читайте також: Італія звинуватила пвк «вагнера» у сплеску міграції з країн Африки

За словами голови Комітету національної безпеки та оборони Сейму Лаурінаса Кащюнаса, одного з ініціаторів резолюції, такі компанії все частіше використовуються рф у військових конфліктах. «Щойно представлена публічна оцінка загроз наших литовських розвідувальних служб стверджує, що такі приватні військові та охоронні компанії можуть мати можливість проводити обмежені операції проти Литви, пов’язані в основному з некінетичною діяльністю», — сказав політик.

Як заявив Кащюнас, у країнах Західної Європи фіксуються випадки, коли російські приватні військові та охоронні компанії займаються наданням бойової підготовки з самооборони, курсами першої допомоги та подібними послугами. «Це поле діяльності російська розвідка використовує як один із майданчиків для пошуку та вербування кандидатів. Хоча в Литві таких випадків не зафіксовано, не можна виключити, що в нашій країні подібними методами можуть спробувати діяти як російські спецслужби, так і нібито приватні військові та охоронні компанії… Тому визнання групи «вагнера» терористичною організацією сприяло б стійкості нашого суспільства, тому що ми надіслали б сигнал не брати участі в таких проєктах», - підкреслив Кащюнас.

Він додав, що «важливо не дозволити росії стерти кордон між війною і миром, нав’язати порядок денний гібридних загроз, коли в разі агресії росія не відповідатиме за операції нібито пвк».

Читайте також: На Бахмутському напрямку тероборона взяла в полон «вагнерівця»

Резолюція Сейму закликала інші країни визнати російську пвк «вагнер» терористичною організацією. Вона також наголошує на необхідності ухвалити в Литві закон про запобігання тероризму з конкретними критеріями, на основі яких уряд або уповноважена ним установа затверджуватиме список терористичних організацій, а також санкції, визначені в чинних законах.

Зазначається, що США і ЄС вже визнали пвк «вагнер» міжнародною злочинною організацією та застосували санкції до її учасників. При ухваленні таких рішень враховувалася не тільки війна росії в Україні, а й вчинення злочинних дій у Центральноафриканській Республіці, Судані та Малі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-