Литовський театр опери та балету знімає з репертуару твори російських класиків

Литовський театр опери та балету знімає з репертуару твори російських класиків

Укрінформ
Литовський національний театр опери та балету (ЛНОБТ) змінив репертуар на лютий, відмовившись від творів російських класиків - балетів "Ромео і Джульєтта" Сергія Прокоф'єва та "Весна священна" Ігоря Стравинського.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт театру.

Замість вистав "Ромео і Джульєтта", які планувалося дати 10, 11 та 14 лютого, покажуть балет "Барбора Радвілайте" знаменитого хореографа Анжеліки Холіної. 23, 24 та 25 лютого замість "Весни священної" Ігоря Стравинського – балет "Процес" хореографа Мартінаса Рімейкіса.

Обидва балети – відомі твори національної сцени, які збирають повні зали. «Ми приносимо свої вибачення перед глядачами, які заздалегідь купили квитки на одну балетну виставу і побачать іншу, коли прийдуть. Однак ЛНОБТ вирішив дотримуватися рекомендації Міністерства культури і тимчасово, до закінчення бойових дій в Україні, утриматися від публічних презентацій творів російських авторів, оскільки культура в росії дуже тісно пов'язана з агресивною політикою цієї країни», — зазначила Юргіта Скіотіте-Норвайшене, керівник відділу художньої діяльності

Вона нагадала, що саме таке прохання містилося у зверненні до світової культурної спільноти міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка. "Ми сподіваємося, що глядачі ЛНОБТ зрозуміють геополітичну ситуацію і підтримають наше рішення, тим більше, що замість цих творів ми покажемо балети, які дуже подобаються публіці", - резюмувала Скіотіте-Норвайшене.

Читайте також: У Відні пікетували концерту хору «Большой Дон Козакен»

Квитки, що вже є, дійсні або їх можна обміняти на інші вистави.

Як повідомляв Укрінформ, на початку грудня Олександр Ткаченко написав у блозі, що поки не закінчиться війна в Україні, світ має бойкотувати присутність росії у міжнародному культурному просторі.

Він зазначив, що культура не може бути поза політикою. Особливо коли культура – один із видів політики, який використовує ядерна держава-терорист як зброю у війні проти світової демократії. І зараз війна йде не лише за територіальну цілісність України, за життя людини, війна йде за українську культуру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-