Республіканці провалили сьому спробу обрання спікера Палати представників США

Республіканці провалили сьому спробу обрання спікера Палати представників США

Укрінформ
Новий раунд голосувань з обрання спікера Палати представників США, який розпочався в четвер, знову виявився провальним – республіканська більшість не змогла зібрати достатньо голосів на підтримку основного кандидата, Кевіна Маккарті.

Це вже сьома невдала спроба законодавців у третій день від початку нової сесії Конгресу, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Конгресмен Кевін Маккарті, який є лідером республіканців у нижній палаті, зміг заручитися підтримкою лише 201 однопартійця в той час, як для затвердження на посаді спікера потрібна проста більшість – 218 із 435 голосів усіх членів палати.

Таким чином, він повторив результат попередніх голосувань.

Натомість, консервативна й ультраправа частина республіканців відмовляється підтримувати свого партійного лідера. Вони знову висунули кандидатуру власного кандидата, Байрона Дональдса, наголосивши, що він міг би стати першим чорношкірим спікером Палати представників.

Читайте також: Байден обговорив ситуацію в Україні з лідером республіканців у Сенаті

Тим часом, демократична меншість, яка також може висувати свого кандидата на посаду спікера, послідовно демонструє згуртовану позицію, вкотре проголосувавши 212 голосами за Хакіма Джеффріса, який так само є конгресменом-афроамериканцем.

Нинішнє, сьоме, голосування відзначилося також тим, що один із конгресменів-республіканців проголосував за експрезидента Дональда Трампа. Хоча це й суперечить процедурі, оскільки Трамп не є членом законодавчого органу і його кандидатура не висовувалася перед голосуванням, однак це сигналізує, що прихильники Трампа в Конгресі здатні на неординарні витівки.

Очікується, що в четвер відбудуться наступні голосування за спікера Палати представників.

Читайте також: Байден про затягування з обранням спікера Палати представників: це недобре для США

Як повідомляв Укрінформ, Палата представників вперше за 100 років не змогла з першого разу обрати спікера від партійної більшості. У 1923 році республіканцям знадобилося дев’ять голосувань для того, щоб підтримати кандидата від більшості.

Однак рекорд за тривалістю процесу виборів спікера був зафіксований у 1856 році, коли конгресменам знадобилося близько двох місяців для цієї процедури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-