Японія виділяє $320 мільярдів на оборону та підвищує податки

Японія виділяє $320 мільярдів на оборону та підвищує податки

Укрінформ
Уряд Японії оголосив у п’ятницю про свій п'ятирічний план щодо найбільшого з часів Другої світової війни нарощування оборонної потужності на суму $320 мільярдів, що передбачає, зокрема, придбання ракет на тлі напруженості в регіоні та вторгнення рф в Україну.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

Як зазначається, план подвоює витрати на оборону приблизно до 2% ВВП на рік, перевищивши встановлений Японією ліміт витрат в 1% ВВП, що діяв із 1976 року. Це збільшить бюджет міністерства оборони приблизно до десятої частини всіх поточних державних витрат і зробить Японію третьою у світі за обсягом видатків на оборону після США та Китаю.

Очікується, що Японія займеться виробництвом ракет великої дальності, здатних завдати удару по Китаю у разі воєнного конфлікту на Тайвані. Компанія Mitsubishi Heavy Industries займеться виробництвом ракет великої дальності та винищувачів.

Щоб компенсувати збільшення видатків на оборону, уряд Японії підвищить податок на тютюнові вироби, корпоративний податок та податок на відновлення після стихійних лих.

Читайте також: Японія встановила цінову стелю на російську нафту

«Це моя відповідь на різноманітні виклики безпеці, з якими ми стикаємося», — сказав прем’єр-міністр Фуміо Кішіда.

Його уряд стурбований тим, що росія створила прецедент, який спонукатиме Китай напасти на Тайвань, погрожуючи прилеглим японським островам, перериваючи поставки передових напівпровідників і потенційно блокуючи морські шляхи, які постачають нафту на Близький Схід, пише агентство.

«Це встановлює новий курс для Японії. Якщо це буде належним чином виконано, Сили самооборони стануть справжньою ефективною силою світового рівня», — сказав Йоджі Кода, колишній адмірал Морських сил самооборони, який командував японським флотом у 2008 році.

У широкомасштабному п’ятирічному плані, який колись був немислимий для пацифістської Японії, уряд заявив, що також накопичуватиме запчастини та інші боєприпаси, розширюватиме транспортні можливості та розвиватиме можливості ведення кібервійни.

Читайте також: Японія планує збільшити чисельність військ на Окінаві через загрози з боку Китаю – ЗМІ

«Вторгнення росії в Україну є серйозним порушенням законів, які забороняють застосування сили, і похитнуло основи міжнародного порядку… Стратегічний виклик, кинутий Китаєм, є найбільшим, з яким коли-небудь стикалася Японія», - йдеться в стратегічному документі.

Також там зазначається, що Пекін не виключив застосування сили, щоб узяти Тайвань під свій контроль.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-