Активісти в Чехії закликали визнати росію державою-терористом

Активісти в Чехії закликали визнати росію державою-терористом

Лист
Укрінформ
Громадська ініціатива «Голос України» зібрала понад 5 тисяч підписів під відкритим зверненням до парламенту Чеської Республіки із закликом визнати росію державою-терористом.

Текст листа передано голові Палати депутатів парламенту Чехії Маркеті Пекаровій Адамовій, повідомили Укрінформу в посольстві України в ЧР.

«росія цілеспрямовано атакує українське цивільне населення, використовуючи страждання та залякування, щоб деморалізувати український народ і Збройні сили та паралізувати здатність держави деокупувати Україну. Закликаємо визнати насильство росії проти мирного населення, яке здійснюється для досягнення політичних цілей, тероризмом, а росію - державою, що підтримує тероризм», - йдеться у листі-зверненні.

Його автори закликали також євроатлантичне співтовариство та його партнерів терміново запровадити та посилити комплексні санкції проти російської федерації з метою припинення збройної агресії російської армії в Україні, посилити військову, фінансову, гуманітарну та дипломатичну підтримку України, притягнути винних до відповідальності, ізолювати росію від міжнародних і регіональних організацій, а також ухвалити аналогічні рішення та встановити рівноцінні санкції проти білорусі як прибічника російської збройної агресії.

Також у листі міститься заклик до країн-членів Європейського Союзу негайно призупинити видачу туристичних віз і обмежити видачу в'їзних віз громадянам рф і білорусі.

У листі зазначається, що з моменту нападу росії на Україну 24 лютого 2022 року 12 мільйонів українців були змушені залишити свої домівки, а понад 5 мільйонів — залишити свою країну. Щодо Донецької і Луганської областей України, а також окупованого Кримського півострова, то військово, фінансово та політично росія підтримує там безжальний сепаратизм і насильство проти мирного населення ще з 2014 року.

Автори нагадують про атаки російських військ на цивільних осіб у Київської області, м. Ізюм Харківської області та самого Харкова, в Одесі, Кременчуці, Вінниці, Миколаєві, Запоріжжі, Нікополі тощо.

москва надає тривалу підтримку терористичним режимам і організаціям, до того ж фінансує їх, зазначають активісти. Вони нагадують про допомогу режиму Асада в Сирії, отруєння сім'ї Скрипалів у Великій Британії та збиття літака рейсу MH-17 авіакомпанії Malaysia Airlines. росія займалася кампанією терору з використанням жорстокої сили щодо мирних жителів під час Другої чеченської війни.

Читайте також: росія від самого початку війни використовує терористичні методи - євродепутати

Тактика, обрана росією, є аморальною та протиправною, адже росія широко застосовує особливо жорстоку та неточну зброю, чим порушує міжнародні норми та завдає особливих каліцтв та страждань населенню, зазначається у листі. Автори висловлюють солідарність з Україною та українським народом.

Громадська ініціатива «Голос України» активно підтримує Україну, вона бере участь у демонстраціях і акціях у Празі та інших містах Чехії.

Фото: Embassy of Ukraine in Prague

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-