росія від самого початку війни використовує терористичні методи - євродепутати

росія від самого початку війни використовує терористичні методи - євродепутати

Укрінформ
Депутати Європейського парламенту наголошують на необхідності визнати росію державою-спонсором тероризму або державою-терористом.

На цьому вони наполягали у виступах під час дебатів на тему “Визнання російської федерації державою - спонсором тероризму”, передає кореспондент Укрінформу.

Зокрема, представник правового комітету Європарламенту Хуан Фернандо Лопес Агілар (Іспанія) від групи Прогресивного альянсу соціалістів і демократів зазначив, що від початку російської війни проти України ЄП підтримує Євросоюз в усіх діях, щоб реагувати на цю брутальну агресію. Серед них - ухвалення санкцій проти активів російських олігархів щодо конфіскації їхнього майна, а також ціла низка законодавчих ініціатив, спрямованих на підтримку розслідування воєнних злочинів Міжнародним кримінальним судом.

“Але росія - це держава, яка підтримує і прямо фінансує терористичну діяльність на європейській землі. І це вимагає в рамках ЄС прояву волі стосовно спільної зовнішньої, безпекової та оборонної політики. Ідеться про те, щоб Європа раз і назавжди утвердилася як сила, котра робить внесок у світову безпеку”, - наголосив Агілар.

Читайте також: Європарламент сьогодні проведе дебати щодо визнання рф державою-спонсором тероризму

Своєю чергою глава підкомітету ЄП з безпеки й оборони, представниця групи “Оновити Європу“ Наталі Луазо (Франція) заявила: “Кому, як не терористу, спаде на думку атакувати цивільну атомну електростанцію та поставити її під загрозу, зберігаючи там зброю? Хто, як не терорист, буде бомбардувати пологовий будинок, театр, дитячий садочок чи вбивати керівника оркестру? Хто, як не терорист, занурить країну в темряву без будь-якої зрозумілої військової цілі, а лише з єдиною метою - заподіяти страждання, отже - тероризувати? Ніхто не може сумніватися у цьому”.

Луазо підкреслила, що від самого початку війни росія використовує терористичні методи. Вона також розкритикувала ЗМІ, які запрошують до ефірів представників посольства росії. Зокрема, Луазо закликала медіа поставити собі питання - чи могли б вони уявити, що запросять речника Аль-Каїди після 11 вересня? “Тож я не розумію, що робить речник російського посольства чи не кожного дня на наших телевізійних каналах”.

“Через повагу до жертв російського терору, через співчуття - більше не запрошуйте його”, - закликала євродепутатка.

Читайте також: На слуханнях у Європарламенті від рф зажадали негайно зупинити воєнні злочини в Україні

Представниця групи Європейської народної партії Раса Юкнявічене (Литва) у своєму виступі наголосила, що росія має бути визначена державою-терористом. “З усією очевидністю ядерна держава, постійний член Ради Безпеки ООН учиняє терористичні акти, вбиваючи цивільних, руйнуючи інфраструктуру та систематично вдаючись до насильства і залякування”, - констатувала вона.

Юкнявічене підкреслила: “росія - це не держава - спонсор тероризму, росія - це держава-терорист”.

“Європейський Союз має створити власну правову базу, яка визначає, що таке терористична держава, і визначити, як нею управляти. Ми повинні почати цю роботу зараз, а не відкладати на завтра”, - закликала депутатка Європарламенту.

Читайте також: Естонія визнала російський режим терористичним

Закриваючи дебати, ведуча засідання зазначила, що голосування з цього питання буде проведено після 20 листопада, на наступній сесії Європарламенту.

Як повідомлялося, 13 жовтня ПАРЄ за результатами термінових дебатів на тему “Нове загострення агресії російської федерації проти України” ухвалила резолюцію, у якій оголосила нинішній режим рф терористичним.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-