Німеччина готова стати світовим лідером і «полегшити» роль США в Європі — Ламбрехт

Німеччина готова стати світовим лідером і «полегшити» роль США в Європі — Ламбрехт

Укрінформ
Німеччина після десятиліть стриманості підійшла до усвідомлення того, що може взяти на себе нову провідну роль у світовому порядку.

Про це заявила міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт у програмній промові на тему політики безпеки та оборони в майбутній Стратегії національної безпеки, яку представила в понеділок у Німецькому товаристві зовнішньої політики, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Німеччина, за її словами, повинна взяти на себе нову роль лідера в світовому порядку. «Німеччина спроможна на це. Німеччина не повинна боятися цієї нової ролі, адже наша демократія є стабільною, наші інституції - посилені, наша політична культура не є мілітаристською, а мирною, наша інтеграція в багатосторонні альянси – повна та незворотна», - сказала міністр.

Вона запевнила, що німці не забувають, що в першій половині 20 століття їхня країна скоювала страшні злочини, розв’язала найкривавішу війну сторіччя. Це, нагадала політик, викликало всі ці роки великий скепсис, зокрема серед самих німців, щодо того, чи повинна країна брати на себе надто велику відповідальність у безпекових питаннях. Але, підкреслила Ламбрехт, нинішня економічна та, не в останню чергу, військова вага вже роблять ФРН однією з провідних держав.

Як сказала міністр, пройшло майже 70 років, німецькі суспільство та армія змінилися, «Німеччина є демократією з мирними амбіціями», це породжує нові очікування та нову, більшу відповідальність. Саме через свою історію Німеччина не має на меті отримання більше влади, в тому числі військової, вона хоче взяти на себе більше відповідальності та бути надійним партнером для союзників, готовим стати на захист. Зокрема, зауважила глава Міноборони ФРН, Німеччина готова «полегшити» роль США в європейському регіоні.

Читайте також: Міністр оборони Німеччини пояснила обмежене постачання зброї Україні

Бундесвер, за словами його очільниці, має стати передовим інститутом безпеки, йдеться про мирний порядок, гарантування стабільності в регіоні на світі. Для цього потрібні довгострокові та великі інвестиції в оборону. «Нам доведеться витрачати більше грошей на оборону», - констатувала міністр.

«Кожен, хто хоче майбутнього миру та свободи, має змінити курс зараз і розглядати військову безпеку цієї країни як центральне питання», - підсумувала міністр, водночас закликавши бути чутливим до ліній розмежування між внутрішньою та зовнішньою безпекою.

У промові Ламбрехт пообіцяла подальшу підтримку Україні.

Як повідомлялося, у Берліні в захваті від наступу ЗСУ на сході та півдні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-