Генпрокурор Латвії каже, що є юридичні підстави та можливості засудити путіна

Генпрокурор Латвії каже, що є юридичні підстави та можливості засудити путіна

Укрінформ
Генеральний прокурор Латвії Юріс Стуканс заявив, що існують юридичні підстави та можливості для того, щоб президент рф володимир путін постав перед судом.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Delfi.

«Швидше за все, це (суд над путіним – ред.) могло б відбутися «заочно», але не можна виключати й те, що росія видасть його чи засудить сама – юридично для цього немає перешкод», – вважає Стуканс.

Читайте також: ЄС залучить понад 50 радників для розслідування воєнних злочинів в Україні

За його словами, згідно з Кримінальним законом Латвії вже розпочато справу про військові злочини та злочин проти людства та миру. При цьому Латвія робитиме все можливе, щоб фіксувати докази, які тільки можна зафіксувати, і особливо важливо збирати дані від постраждалих.

«Відгукнулися вже понад 50 людей, які готові дати свідчення. Процес розпочато. Понад десять осіб уже дали свідчення і ми продовжимо вислуховувати свідків. Також щотижня відбуватимуться міжнародні збори з Україною, Литвою, Польщею, іншими країнами ЄС та Міжнародним кримінальним судом, де обговорюватимуться методи якісного отримання доказів у всіх країнах», – поділився планами генпрокурор.

Читайте також: путін планує кинути примусово «мобілізованих» українців на штурм позицій ЗСУ – розвідка

Щодо доказів, то важливі джерела інформації – постраждалий чи свідок, важливо те, що люди бачили на власні очі. Важливими є також аудіозаписи, відеозаписи та фотографії, що вказують на факти злочинів.

Стуканс пояснив, що згідно з кримінальним правом, того, що показують на ТБ, уже достатньо, щоб довести факт російських злочинів. Але, за його словами, зараз йдеться не про факт злочину, а про людей, які його вчиняють.

«Україна повідомила, що у зв'язку з військовими злочинами розпочато вже понад п'ять тисяч кримінальних справ проти російських чиновників. Тому важливо збирати докази, щоби судити конкретних людей», – пояснив Стуканс.

Читайте також: В оточенні путіна вважають вторгнення рф в Україну катастрофічною помилкою – Bloomberg

Як відомо, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог робить масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст, сіл, чинить насильство над мирним населенням. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ ефективно дають відсіч російським військам і завдають їм великих втрат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-