ЄС засудив рф за посилення обстрілів в Україні й нагадав про покарання за воєнні злочини

ЄС засудив рф за посилення обстрілів в Україні й нагадав про покарання за воєнні злочини

Заява
Укрінформ
ЄС рішуче засудив збільшення ракетних атак російських загарбників проти України, які призводять до численних жертв серед мирного населення й спричиняють руйнацію цивільної інфраструктури, та нагадав про міжнародну відповідальність росії за скоєні воєнні злочини.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля, оприлюдненій на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Україна продовжує отримувати удари в ході ракетних атак російської федерації, які стали найбільш інтенсивними за кілька минулих тижнів. ЄС засуджує ці злочинні обстріли цивільного населення та цивільної інфраструктури з боку російських збройних сил», - йдеться у документі.

Читайте також: Євросоюз збільшив гуманітарну допомогу Україні ще на €50 мільйонів

Високий представник ЄС зауважив, що особливо важкі атаки відбулися на сході та півдні України, зокрема, у Луганській області, у Сєверодонецьку, Лисичанську та у Попасній. Ключові міста країни, включаючи Харків, продовжують піддаватися невибірковим атакам агресора, що призводить до втрат серед мирного населення та руйнації цивільної інфраструктури. Атаки на Львів та на інші міста у Західній Україні свідчать про те, що жодна частина країни не гарантована від безглуздих атак кремля.

«ЄС віддає шану силі, мужності українського народу, його спротиву переважаючим силам російського агресора, та стоїть поряд з українцями у твердій солідарності, що включає також доставку військового обладнання. росія має негайно та безумовно припинити бойові дії та вивести всі свої сили та військове обладнання з України», - наголосив Боррель.

Він додав, що ЄС активно підтримує роботу Міжнародного кримінального суду (МКС) та заходи із забезпечення відповідальності за порушення прав людини і міжнародного гуманітарного права, та підкреслив, що не може бути безкарності для воєнних злочинів.

Паралельно високий представник ЄС розмістив у Tвіттері пост, де поінформував про зустріч із головним прокурором МКС.

«Я засуджую триваючі невибіркові обстріли цивільних та цивільної інфраструктури України збройними силами росії. В контакті з прокурором Міжнародного кримінального суду (Карімом) Ханом. Не може бути безкарності за воєнні злочини. Продовжуємо працювати над доставкою військового обладнання», - написав Боррель.

24 лютого 2022 року росія продовжила військову агресію проти України, що почалася у 2014 році, та розпочала масовані бомбардування мирних українських міст і селищ. російські військові розв’язали масовий терор на тимчасово захоплених територіях. Збройні сили України та Сили територіальної оборони чинять запеклий опір російським загарбникам та завдають їм величезних втрат. На боротьбу з агресором піднявся весь народ України.

Країни Європейського Союзу від початку вторгнення виявили солідарність із народом України. Зокрема, ЄС виділив 1,5 мільярда євро для постачання в Україну зброї та летального військового обладнання, що є першим таким випадком за всю його історію.

Читайте також: В ОП розраховують на нафтове ембарго у новому пакеті санкцій Євросоюзу проти рф

ЄС активував Директиву тимчасового захисту для мільйонів біженців з України, переважно – жінок і дітей, що забезпечує для них право на проживання та базові соціальні послуги. Під час глобальної благодійної акції, що відбулася 9 квітня у Варшаві за підтримки ЄС, вдалося зібрати суму у 9,1 мільярда євро для допомоги українцям, які залишили свої домівки через війну.

ЄС застосував уже п’ять послідовних пакетів економічних та індивідуальних санкцій проти росії та її чиновників і готує шостий пакет секторальних санкцій, який може охоплювати ключовий російський імпорт енергоносіїв, що на сьогодні залишається головним джерелом живлення російської «машини війни».

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-