Тоді зруйнований літак, сьогодні знищена Україна: Дуда – у річницю Смоленської трагедії

Тоді зруйнований літак, сьогодні знищена Україна: Дуда – у річницю Смоленської трагедії

Укрінформ
У Польщі в неділю відбуваються заходи із вшанування пам’яті жертв Смоленської катастрофи в 12-ту річницю трагедії.

Зокрема, президент Польщі Анджей Дуда відвідав крипту на Королівському замку на Вавелі у Кракові, де поховано президентське подружжя Лєха та Марію Качинських, передає власний кореспондент Укрінформу.

Рівно о 08:41, у момент авіакатастрофи 10 квітня 2010 року під Смоленськом, у багатьох місцях Польщі, зокрема Варшаві, завили сирени у пам'ять про жертв трагедії. Водночас у деяких містах влада вирішила не включати сирени, аби не травмувати мільйони українок і українців, які втекли від війни в України, де щодня чули звуки сирен.

Дуда після заупокійної меси і покладання квітів у крипті президентського подружжя Качинських у Кракові заявив журналістам, що нинішня річниця Смоленської катастрофи є особливою, оскільки вона відбувається на фоні війни росії проти України.

“Як тоді ми бачили зруйнований літак, так сьогодні бачимо знищену Україну. Як тоді ми бачили тіла загиблих, так і сьогодні ми бачимо тіла вбитих”, - наголосив Дуда.

Він назвав символічним те, що загиблі у Смоленській катастрофі летіли до росії, аби вшанувати пам'ять загиблих 70 років до цього у Катині.

Він також звернув увагу на слова експрезидента Качинського, які той сказав під час російського вторгнення до Грузії в серпні 2008 року: “Сьогодні це Грузія, потім Україна, а далі балтійські країни, а пізніше, можливо, і моя країна - Польща”.

Заходи із вшанування жертв катастрофи відбуваються по всій Польщі. Зокрема, лідер правлячої партії “Право і справедливість” (PiS) Ярослав Качинський, а також глава польського уряду Матеуш Моравецький відвідали в неділю могили жертв Смоленської катастрофи на варшавському військовому кладовищі Повонзкі.

Свої співчуття польському народу з приводу 12-ї річної Смоленської катастрофи висловили Президент України Володимир Зеленський та міністр оборони України Олексій Резніков.

Як повідомлялося, у катастрофі біля Смоленська 10 квітня 2010 року загинули 96 громадян Польщі, які прямували на вшанування пам’яті жертв Катині у 70-ту річницю трагедії. В авіакатастрофі тоді загинуло президентське подружжя Лєх та Марія Качинські, а також багато представників політичної, військової, релігійної та громадської еліти Польщі.

Фото: PAP/Radek Pietruszka

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-