Як і де знайти прихисток: Дещиця дав поради українським біженцям у Польщі

Як і де знайти прихисток: Дещиця дав поради українським біженцям у Польщі

Відео
Укрінформ
Громадяни України, які рятуються від війни з росією у Польщі, можуть знайти прихисток у багатьох регіонах цієї країни, але не потрібно залишатися у прикордонних з Україною регіонах, де вже немає місць.

Як розповів у коментарі власному кореспонденту Укрінформу посол України в Польщі Андрій Дещиця, уряд Польщі ухвалив відповідні зміни до законодавства, які максимально спростять перебування українців на території РП.

"Я хочу звернутися до українців, які прибувають до Польщі, щоб вони не залишалися у прикордонних регіонах, у Підкарпатському (Жешув – ред.), Люблінському (Люблін), Малопольському (Краків) чи Мазовецькому (Варшава) воєводствах, а переїжджали в інші регіони Польщі, де також підготовлено відповідну інфраструктуру органами центральної та місцевої влади для прийому громадян України", – заявив Дещиця.

Він додав, що велика концентрація наших громадян у прикордонних з Україною воєводствах створює певне напруження в суспільстві і складнощі в отриманні вчасної допомоги.

Український дипломат зазначив, що ситуація з українцями, які прибувають до Польщі, є складною, але контрольованою. Усю необхідну допомогу українцям надають польські громадські і волонтерські організації, прикордонні служби Польщі. Зокрема, вони перевозять осіб, які пішки перейшли кордон, до великих спортивних залів, де можна отримати теплу їжу та напої, а також отримати інформацію, куди можна поїхати в інші регіони Польщі, аби отримати там житло.

Дещиця розповів, що польський уряд розробив закон, який спрощує процедуру прийняття українців на роботу, надає фінансову допомогу тим полякам, які беруть українців до себе на проживання.

Крім того, створюються умови для того, щоб діти шкілького віку могли навчатися, а для дітей дошкільного віку організовуються осередки, де вони могли б перебувати, поки батьки перебуватимуть на роботі. У Польщі також спрощується доступ українців до сфери медичного обслуговування. Зокрема, українці, які зареєструються через сторінку на урядововому порталі, отримають соціальний номер, який дозволятиме їм на тих же умовах, що й поляки, отримувати соціальну й медичну допомогу в РП.

"Тому, варто скористатися можливостями, які cтворюються в інших регіонах Польщі, й направлятися у ті регіони, де ще не так багато наших громадян і де більше можливостей знайти місце для проживання і роботу", – підкреслив Дещиця.

Він запевнив, що українська сторона продовжує дуже тісно співпрацювати з урядом і парламентом Польщі для того, щоб було ухвалено відповідні зміни до законодавства, а також спрощено і створено максимально комфортні умови для того, щоб українці могли якнайшвидше знайти роботу, житло і можливість продовжити навчання.

Cтаном на сьогодні до Польщі прибуло понад 1,6 млн біженців з України.

Громадяни України, які прибувають до Польщі, можуть шукати житло і всю необхідну допомогу, зокрема, на наступних сайтах: https://uasos.org/ua, https://ukrainesupport.net/uk/registration/, https://pomagamukrainie.gov.pl/.

Як повідомлялося, з 24 лютого рф веде війну проти України.

Фото: Польське радіо

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-