Польща в ООН: Путін і Лукашенко створили найбільшу гуманітарну кризу після Другої світової

Польща в ООН: Путін і Лукашенко створили найбільшу гуманітарну кризу після Другої світової

Укрінформ
Росія, яка за пособництва режиму в Білорусі розв’язала війну в Україні, спричинила одну з найбільших із часів Другої світової війни криз у Європі, змусивши сотні тисяч людей стати біженцями.

Про це заявив у понеділок під час спеціальної сесії Генасамблеї ООН постійний представник Польщі при Організації Кшиштоф Щерський, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Немає сумнівів, що перед нами постала одна з наймасштабніших гуманітарних криз у Європі з часів Другої світової війни», - наголосив польський дипломат.

Він підкреслив, що кризу створила агресія Росії «за пособництва білоруського режиму Олександра Лукашенка». За даними ООН, Україну полишило близько пів мільйона людей, і близько 300 тисяч із них знайшли притулок у Польщі, зауважив посол.

«Ми – сусіди й друзі України», - наголосив дипломат, додавши, що Польща залишає відкритими свої кордони та докладає зусиль на всіх рівнях – від уряду до звичайних громадян, щоб допомогти всім, хто того потребує. Створені спеціальні потяги, лікарні надають екстрену допомогу, тисячі приватних автівок з усієї Польщі їдуть до кордону, щоб забрати біженців до себе додому, додав він.

Водночас дипломат звернув увагу на поширення дезінформації про нібито расову й релігійну дискримінацію на польсько-українському кордоні. «Це – брехня, це жахлива образа на нашу адресу», - заявив польський представник.

«Польща, мабуть, і не є наддержавою з точки зору геополітики, але ми хочемо бути наддержавою з точки зору солідарності, і так ми хочемо змінити сувору дійсність на кращу», - зауважив дипломат.

Водночас він наголосив на необхідності віддати належне тим українцям, які боронять свою країну – не тільки солдатам, але й мужньому населенню, яке також докладає зусиль, щоби захистити свої міста.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок генсек ООН Антоніу Гуттереш навів дані Управління Верховного комісара ООН з питань біженців, що російська війна проти України змусила стати біженцями близько півмільйона людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-