ЄС робить усе, щоб зупинити нову війну в серці Європи – Боррель

ЄС робить усе, щоб зупинити нову війну в серці Європи – Боррель

Укрінформ
Євросоюз погодив жорсткий пакет санкцій проти Росії за її дії проти суверенітету та територіальної цілісності України, але при цьому продовжує робити все можливе, щоб знайти дипломатичні шляхи для запобігання новій війні, ризик якої залишається високим, у самому серці Європи.

Як повідомляє Укрінформ, про це в середу у власному блозі, що оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій, написав Високий представник ЄС Жозеп Боррель.

«Санкції є лише частиною нашої відповіді (на агресію Росії - ред.) Ми продовжимо дипломатичні зусилля, щоб зупинити вибух нової війни у серці Європи. Ризик великого конфлікту є реальним, і ми маємо запобігти йому за будь-яку ціну. Тож ми продовжуємо нашу взаємодію з Об’єднаними Націями та з ОБСЄ, щоб повернути Росію за стіл переговорів», -- наголосив Високий представник ЄС.

Він зауважив, що Росія не почула чисельні заклики Заходу повернутися до пошуку дипломатичного рішення для поточної кризи та минулого понеділка визнала незалежність так званих Донецької та Луганської республік та надіслала туди свої війська. У відповідь на цю ситуацію вже у вівторок відбулася надзвичайна Рада міністрів ЄС із закордонних справ, яка одноголосно вирішила у тісній координації з ключовими партнерами Євросоюзу ухвалити новий пакет санкцій проти Росії.

Читайте також: Боррель назвав визнання Росією «Л/ДНР» грубим порушенням міжнародного права

Ці обмежувальні заходи поширюються на 351 члена Державної думи РФ, які проголосували за це визнання самопроголошених територій, а також на 27 осіб та установ, які брали участь у діях, що загрожували територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України. Ці суб’єкти, що увійшли до санкційного списку ЄС, належать до політичної, військової, бізнесової та медійної сфер РФ. Пакет санкцій припиняє будь-які торговельні відносини між ЄС та самопроголошеними територіями, як це було зроблено свого часу після незаконної анексії Росією Кримського півострова.

«Цей пакет також вражає здатність російської держави отримувати доступ до капітального та фінансового ринків ЄС. Паралельно німецький уряд вирішив зупинити сертифікацію трубопроводу Північний потік-2», - нагадав Боррель.

Як очікується, перелік санкцій ЄС у зв’язку із агресивними діями Росії невдовзі буде оприлюднений в Офіційному журналі ЄС.

Читайте також: Євросоюз продовжує всебічно підтримувати Україну - Боррель

21 лютого президент Росії підписав укази про визнання двох самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України. Угоди між цими квазіреспубліками і Росією передбачають надання їм військової допомоги. Росія, таким чином, відкрито визнала свою військову присутність на території ОРДЛО, та ввела туди додаткові підрозділи регулярної російської армії.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-