Символи та геополітика, асоційовані труднощі та діалектика G-20

Символи та геополітика, асоційовані труднощі та діалектика G-20

Три події світу
Укрінформ
Перше бойове застосування ЗСУ БПЛА Bayraktar та рішення апеляційного суду Амстердама щодо колекції скіфського золота стали показовими для України

У партнерів нашої держави по Асоційованому тріо – Грузії та Молдови – спостерігаються помітні труднощі. G-20 провела очну зустріч без Путіна та Сі Цзіньпіна.

Лише один постріл безпілотника Bayraktar, ескадрилья яких перебуває на озброєнні ЗСУ, суттєво змінив ситуацію на Донбасі. Хоча була знищена лише одна гаубиця, резонанс від застосування ударного безпілотника виявився потужним. Відтепер російські окупанти будуть куди менш нахабними під час обстрілів з заборонених видів зброї позицій українських військових. Німеччина та Франція висловили звичне «глибоке занепокоєння», наче французькі солдати у Малі воліють бути мішенями, а не вживати необхідних заходів для самозахисту. США закликали своїх союзників відмовитися від обмежень (неоголошених, проте дієвих) на постачання озброєнь Україні. Росія, хоч Лавров і заявив про передачу пропозицій про зустріч Нормандської четвірки, напевне, і надалі саботуватиме її проведення на вищому рівні.

Рішення апеляційного суду Амстердама про повернення колекції скіфського золота Україні стане для Кремля додатковим подразником. Фактично у Нідерландах прозвучало підтвердження тези «Крим – це Україна», і його треба максимально широко розповсюджувати. Росія продовжить боротися у касації, тому представникам України не варто спочивати на лаврах.

Партнери України по Асоційованому тріо переживають непрості часи. У Грузії правляча партія «Грузинська мрія», хоч і здобула перемогу у другому турі виборів мерів великих міст практично всюди, зіткнулася з протестами опозиції, представники якої не хочуть визнавати результатів виборів. Нагадаю, що «Грузинська мрія» своїм результатом на муніципальних виборах перевиконала зобов’язання за багатостраждальною «угодою Мішеля», проте це не означає, що опозиціонери змирилися з поразкою. Їхня головна мета на сьогодні – звільнення Міхеїла Саакашвілі, який вже місяць перебуває у в’язниці, де продовжує голодування.

Хоча Молдова оголосила про успішне завершення переговорів з «Газпромом» та підписання 5-річного контракту на постачання газу, розкривати його зміст у Кишиневі не поспішають. Під час переговорів команда Маї Санду отримала підтримку з боку України, здійснила пробні закупівлі газу у трьох різних трейдерів та отримала від ЄС 60 мільйонів євро для вирішення власних енергетичних проблем. Якщо шеф європейської дипломатії Жозеп Борель відзначав російський тиск на Молдову, то чи не варто дочекатися оприлюднення умов контракту? Ситуація нагадує Україну на початку 2009 року, хоча Мая Санду геть не схожа на Юлію Тимошенко.

«Велика двадцятка» провела першу з початку пандемії очну зустріч у Римі, домовившись про збільшення надання допомоги вакцинами бідним країнам. G-20 вбачає можливим вакцинувати 70% людства протягом наступних 12 місяців. Лідери Росії та КНР взяли участь у зустрічі «двадцятки» у режимі відео-конференції, який мало придатний для обговорення конфіденційних питань. Натомість Джозеф Байден зустрівся не лише з Папою Римським Франциском, але і спробував відновити довіру з французьким колегою Еммануелем Макроном, підірвану створенням нового оборонного союзу AUKUS. Президент США також провів переговори з Ангелою Меркель та найбільш вірогідним її наступником на посаді бундесканцлера Олафом Шольцем, наголосивши на неприпустимості використання Росією газу як зброї та необхідності підтримки суверенітету України. Ще одне цікаве рішення G-20 передбачає запровадження мінімального глобального 15-відсоткового податку.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Перше фото: armyinform.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-