Реакція на COVID-щеплення: медики сказали, коли треба «бігти» до лікаря

Реакція на COVID-щеплення: медики сказали, коли треба «бігти» до лікаря

Укрінформ
Медпрацівники, які проводять щеплення від COVID-19, мають попередити про можливі реакції організму. Деякі реакції минають за кілька днів. При судомах, втраті свідомості, сильному болі необхідно негайно звернутися до медзакладу.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

"Ще у центрі вакцинації вас попередять, що після щеплення організм може реагувати на вакцину. Це нормально, оскільки в цей момент ваш організм вибудовує захист від вірусу", - йдеться у повідомленні.

Перелік можливих реакцій: почервоніння, біль, набряк у місці ін'єкції, лихоманка чи озноб, головний біль, біль у м'язах чи суглобах, біль у животі, збільшені лімфатичні вузли, нудота, втомлюваність, безсоння, запаморочення.

"Зазвичай такі реакції минають за кілька днів, однак вам слід стежити за тим, як реагує ваш організм на щеплення, і в разі потреби консультуватися з сімейним лікарем. Не збивайте невисоку температуру і в жодному разі не намагайтесь самостійно "лікуватись" антибіотиками. Інший ризик при щепленні – алергічні реакції. Такі випадки дуже рідкісні і зазвичай виникають в перші секунди чи хвилини після вакцинації. Саме тому медики просять зачекати 15-30 хвилин, щоб у разі потреби вам надали термінову допомогу", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: МОЗ поки розглядає питання COVID-вакцинації дітей

У МОЗ наголошують, що негайно повідомити сімейного лікаря або звернутися до медичного закладу необхідно, якщо після щеплення виникли такі симптоми: судоми, втрата свідомості, блювання, висип на тілі, сильний біль, температура понад 38°C, сплутаність мови.

Ці симптоми можуть бути ознаками іншого захворювання, яке збіглося в часі з вакцинацією і потребує своєчасного лікування.

Читайте також: Україна готується до п'ятого етапу вакцинальної кампанії

Як повідомляв Укрінформ, станом на 15 липня з початку кампанії з вакцинації проведено 3 782 514 щеплень. Вакциновано 2 476 634 людини, з них отримали першу дозу – 2 476 632, завершили вакцинацію (отримали дві дози) – 1 305 882.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-