Загострення ситуації в Афганістані: тисячі мирних жителів залишили свої домівки

Загострення ситуації в Афганістані: тисячі мирних жителів залишили свої домівки

Укрінформ
Тисячі місцевих жителів були переміщені зі своїх домівок через бої між урядовими військами та екстремістським угрупованням «Талібан» за місто Кундуз.

Як передає Укрінформ із посиланням на "Радіо Свобода", про таке заявили 26 червня представники місцевих служб на півночі Афганістану.

«Близько 5000 сімей були переміщені в результаті бойових дій», – повідомив директор Департаменту біженців та репатріації Кундуза Гулам Сакхі Расулі, додавши при цьому, що тисячі сімей втекли з провінції.

Читайте також: Таліби захопили важливий торговий пункт між Таджикистаном і Афганістаном

Бойовики вже захопили райони навколо міста, яке за останні роки щонайменше двічі потрапляло під їхній контроль.

Напередодні президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив президенту Афганістану Ашрафу Гані та голові Вищої ради Афганістану з питань національного примирення Абдуллі Абдуллі, що «афганцям доведеться вирішувати своє майбутнє».

Читайте також: Американські військові евакуюють з Афганістану місцевих перекладачів

Таліби перейшли в наступ на позиції міжнародно визнаного уряду останніми тижнями на тлі виведення іноземних військ з Афганістану. Мирні переговори між представниками уряду країни і «Талібаном» після цього наказу майже зупинилися.

Нагадаємо: США та НАТО навесні офіційно почали виводити військових з Афганістану. Президент США Джо Байден заявив, що усі американські військовослужбовці мають залишити країну до 11 вересня.

Читайте також: Польща виводить свій контингент з Афганістану

Минулого тижня в Пентагоні повідомили, що квітневий наказ Байдена про виведення американських військ, які майже два десятиліття вели боротьбу з Аль-Каїдою і допомагали урядовим силам у протистоянні з Талібаном, виконано приблизно наполовину.

Читайте також: Штати можуть сповільнити виведення військ з Афганістану - Пентагон

На момент ухвалення наказу в країні перебувало близько 2500 американських військовослужбовців і 16 000 підрядників, переважно громадян США. Пентагон уже передав кілька своїх ключових баз урядовим силам безпеки Афганістану й вивіз сотні військово-транспортних літаків з обладнанням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-