Експеримент у Нідерландах: Танці посеред пандемії

Експеримент у Нідерландах: Танці посеред пандемії

Укрінформ
Негативний тест може стати пропуском на вечірку, Євробачення та в Діснейленд

У Нідерландах влада країни влаштувала експеримент, щоб дослідити, чи можливе послаблення карантину. Сходити в ресторан, виставку, музей, на футбольний матч, фестиваль чи вечірку стало знову можливо, але придбавши квиток на будь-який захід, також треба пройти тест на коронавірус в одному з пунктів тестування після реєстрації на спеціальному сайті.

Отже, куди можна сходити під час локдауну в Нідерландах? Чи зможе країна повернутися до звичного життя? І скільки коштують квитки та спеціальні тести? Кореспондент Укрінформу в Гаазі перевірила на собі, обравши для візиту відомий на весь світ парк квітів Кекенгоф.

КВЕСТ НА КОРОНАТЕСТ

Дізнавшись, що у квітні 2021 року в Нідерландах знову стане можливим відвідування спортивних та культурно-масових заходів, я спочатку подумала, що це чийсь першоквітневий жарт. Але побачивши на офіційному сайті уряду список місць, які по всій країні беруть участь у проєкті, та дати проведення заходів, – вирішила долучитися до експерименту.

У Нідерландах щороку в квітні розпускаються тюльпани, а в докоронавірусні часи через відомий на весь світ парк Кекенгоф проходив парад квітів. Тож побачивши у списку Кекенгоф, який прославився своїми неймовірними квітучими килимами з квітів і щороку влаштовує відкриття сезону тюльпанів, я все для себе вирішила. У режимі онлайн оперативно купую квиток, адже здичавілі у чотирьох стінах люди миттєво розкуповують усі пропозиції. Варто зазначити, що через коронавірус кількість квитків обмежена, а відвідувачів пускають до парку лише протягом кількох днів. Решту часу насолодитися красою квітів можна лише під час онлайн-візиту.

Через коронавірус Кекенгоф може прийняти лише 5 тисяч відвідувачів на день. Тоді як, наприклад, у 2019 році у день параду квітів парк збирав мільйонну публіку.

Отже, придбавши квиток, далі треба зробити тест на коронавірус. Це експрес-тест. Він безкоштовний і проводиться у спеціально обладнаних місцях. І тут починається найцікавіше. З першого разу зробити запис на процедуру не вдається. Спеціальний сайт перевантажений і просто не запускається. Згодом таки відкривається, але всі спецпункти тестування на коронавірус у Гаазі вже зайняті. Згідно з вимогами, тест має бути зроблений не пізніше, ніж за 40 годин до візиту. Тож зареєструватися, щоб відповідати правилам, вдається лише у Роттердамі. І там починається справжній квест. Моя уява малювала ці спеціальні пункти тестування на коронавірус, як уже звичні: облаштовані на вулицях, переважно біля лікарень, цілі наметові містечка. Але на мене чекала “польова лабораторія”. Мапа у телефоні, який через дощ от-от був готовий вимкнутися, намалювала маршрут. Потяг, трамвай, і ось мапа малює «7 хвилин пішки». Але ці кілька хвилин перетворюються майже на пів години.

Карта приводить до якоїсь дивної будівлі з воротами. І геть не схоже, що на цій території проводяться тести на коронавірус. Жодних вказівників немає. Аж раптом я помічаю ажіотаж біля підземного паркінгу та крихітний знак. Невже тестування проводять просто на території паркінгу, здивувалася я та пішла у розвідку. Сірий, напівпорожній, моторошний величезний підземний паркінг.

Захекана нарешті добираюся за вказівниками останнього поверху, де бачу пункт тестування. Кілька стільців та столів посеред калюжі, медперсонал, ноутбук із призначеними зустрічами. Одразу ставлю запитання: а в таких умовах можна робити тест? Усе чисте? Мене запевняють, що так. Вибачаюся, що спізнилася та стаю у чергу таких само забіганих від пошуку. Дівчина у захисному костюмі при мені розпаковує все необхідне для процедури. Кілька хвилин длубається у носі та обіцяє результат менше ніж за годину на електронну адресу. Свій негативний тест я отримала хвилин через 15. Але офіційного листа з висновком «здорова» не достатньо. Щоб потрапити на заплановану подію, на мобільний телефон треба встановити додаток, що називається CoronaCheck.

Завантажити інформацію про свій тест із листа – й отримавши QR-код, можна рушати на запланований захід.

КЕКЕНГОФ ТА ТАНЦІ БЕЗ МАСОК

Наступного дня після квесту рушаю до парку квітів Кекенгоф. Черги з автівок та людей, що йдуть до входу пішки, неймовірні. Спецперсонал у формі допомагає запаркуватися та не заблукати. Усі у масках, але більшість відвідувачів, що стоять у черзі, не дотримується обов’язкової дистанції 1,5 метра, про яку всюди нагадують інформаційні табло. Біля центрального входу до парку перевіряють квиток та сканують QR-код, що підтверджує, що тест на коронавірус негативний. Увійшовши на територію Кекенгоф, натовп губиться серед квітів. У парку – близько 7 мільйонів квітів. Звісно, що головна квітка – тюльпан, близько 800 різноманітних видів. Через шалену погоду – спека, сніг, потепління, потім знову похолодання – деякі тюльпани у парку ще не розкрилися. А інші навпаки – зустрічають гостей у всій красі.

На території парку в кількох ятках можна придбати їжу та напої з собою, кафе закриті. Згідно з квитком, перебувати на території парку можна протягом години, але якщо затриматися на довше, ніхто не виганятиме. Люди фотографуються, насолоджуються теплим днем та красою квітів.

Фото: ANP
Фото: ANP

Проте, якщо у парку відвідувачів закликали дотримуватися запроваджених через коронавірус заходів, зокрема дотримуватися дистанції та у людних місцях надягати маску, то під час іншого масового заходу – музичного фестивалю під Амстердамом – все було навпаки, майже як до пандемії. Його учасникам у рамках дослідження дозволили бути без масок, обійматися, танцювати одне з одним. Спеціальні датчики фіксували кожен рух. За відвідувачами фестивалю пильно стежили медики та науковці. На експериментальних концертах, залежно від розміру приміщення, у середньому може бути від 1000 до 4000 людей. Якщо фестиваль влаштовується просто неба, то навіть 10 000. Звісно, що всі охочі взяти участь у таких експериментах, спочатку мають пройти тест на коронавірус. І лише у разі негативного результату будуть допущені до масового заходу в рамках експерименту. Також через п’ять днів після участі у такому експерименті всім його учасникам мають зробити повторний тест на коронавірус. У результаті протягом кількох тижнів після події дослідники аналізують та вивчають поведінку відвідувачів у різних умовах та створених правилах, щоб дійти висновку, як в умовах пандемії можна безпечно організовувати масові заходи.

Варто зазначити, що у списку заходів з відвідувачами також можна побачити Євробачення-2021.

Про те, що пісенний конкурс у травні може відбутися за присутності глядачів, 1 квітня вже повідомляли організатори.

На всіх дев’яти шоу, зокрема репетиціях, півфіналах та фіналі, одночасно можуть бути присутні максимум 3500 глядачів. Усі вони повинні мати негативний результат тесту на коронавірус.

Також у рамках тестової програми щодо поступового повернення Нідерландів до звичного життя, зокрема у місті Утрехт – можна було сходити в кафе чи ресторан. Протягом кількох годин там у рамках експерименту працювало п’ять кафе. Стати учасником і забронювати столик намагалося понад півмільйона людей, та лише 3000 щасливчиків змогли кілька годин провести в одному із закладів громадського харчування.

Звісно, що негативний тест – обов’язкова умова. У такий спосіб влада країни вивчає всі можливі варіанти, щоб якнайшвидше повернутися до безпечного, звичного життя.

ПОСЛАБЛЕННЯ КАРАНТИНУ ТА САМОТЕСТУВАННЯ

У Нідерланди знову повернулася сонячна погода. Тож мешканці країни атакують парки, сквери, мостяться на закритих терасах кафе та ресторанів, які працюють лише на винос. Деякі заклади харчування, щоб привабити клієнтів і не збанкрутувати, влаштовують на вулиці біля входу ціле шоу.

Наприклад, в одному з кафе у Гаазі під запальну музику готували млинці, якими, пританцьовуючи, частували клієнтів. Вартість одного солодкого млинця з начинкою – три євро. Якщо перші результати експериментів будуть успішні, влада країни планує знову відкрити тераси кафе та ресторанів, але заклади мають створити всі належні умови. Наразі, проводячи експерименти, фахівці напрацьовують варіанти. Тож попередньо, 28 квітня вони можуть знову запрацювати, звісно, якщо ситуація щодо поширення коронавірусу в країні дозволить.

«Багато людей усе ще хворіють, і дуже великий тиск на лікарні. Тож ми маємо бути дуже обережні з кроками та послабленням. Вірус занадто непередбачуваний», – наголосив міністр охорони здоров'я Нідерландів Уго де Йонг.

Також уряд розглядає можливість запровадження на постійній основі обов’язкового тестування на коронавірус чи сертифікату щеплення для охочих відвідати зоопарки, музеї, казино, дискотеки, парки розваг. Таким чином через спеціальний додаток охочі відвідати, наприклад, музей повинні показати, що вакциновані або мають негативний тест на коронавірус.

Після мого експерименту – відвідування парку квітів Кекенгоф – я вирішила зробити самоперевірку на коронавірус. У нідерландських аптеках за 8,95 євро можна придбати швидкий тест. Через п’ять днів після візиту в Кекенгоф роблю тест. Чітко виконую всі вказівки згідно з інструкцією. Варто зазначити, що дві чіткі, яскраві смужки означають, що тест позитивний. Мій результат – негативний. Тож можна надалі обирати зі списку доступні розваги та експериментувати.

Зокрема, долучитися до експерименту вирішив нідерландський Діснейленд – парк розваг Efteling, який має відкритися попередньо 24 квітня.

Уряд країни має вже цього тижня оцінити перші результати експериментів та вирішити, чи можливий перший крок до послаблення карантину: тобто, скасування комендантської години та відкриття терас кафе й ресторанів у квітні, та за яких умов.

Звісно, якщо тераси закладів харчування знову запрацюють, то це не означає, що відвідувачі зможуть знову сісти за столик великою компанією, таке можливе лише у рамках експерименту. Відомо, що дотримання дистанції 1,5 метра залишається обов’язковим. Тож власники кафе, ресторанів та пабів, затамувавши подих, чекають на рішення уряду та готові переобладнувати свої заклади заради клієнтів.

Ірина Драбок, Гаага

Фото: Ірина Драбок, Марія Абрамкіна, ANP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-