Генсек Ради Європи не виключає, що сертифікати вакцинації будуть оскаржувати у ЄСПЛ

Генсек Ради Європи не виключає, що сертифікати вакцинації будуть оскаржувати у ЄСПЛ

Укрінформ
Запровадження сертифікатів вакцинації проти COVID-19 є дуже чутливим питанням у частині прав людини, що неодмінно стане приводом для розгляду у Європейському суді з прав людини.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, таке переконання висловила генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич у виступі на засіданні постійного комітету Парламентської асамблеї РЄ 18 березня.

«Це є складним питанням, що включає важливий вимір у сфері прав людини… Сертифікати вакцинації повинні враховувати вимоги приватності та захисту персональних даних. Будь-який документ, що забезпечує доступ вакцинованим людям до реалізації своїх прав, до служб чи певних місць, є проблематичним питанням, якщо цього доступу будуть позбавлені люди, які не можуть вакцинуватися або не мають шансів бути вакцинованими», - порушила проблему генсек РЄ.

Читайте також: Китай ввів сертифікати вакцинації для поїздок за кордон

Вона висловила переконання, що питання введення сертифікатів COVID-вакцинації неодмінно буде порушене у Європейському суді з прав людини.

Пейчинович-Бурич нагадала, що низка міжнародних конвенцій, включаючи Європейську конвенцію з прав людини, визначають суворі вимоги до забезпечення прав людини у такій чутливій сфері, як охорона здоров'я. Зокрема, пацієнти повинні бути поінформовані про медичні втручання, а випадки їхньої обов’язковості також чітко визначені.

Читайте також: Єврокомісія представила пропозиції щодо «зеленого цифрового сертифіката» вакцинації

Окрім цього, підкреслила генсек Ради Європи, медичне забезпечення, включаючи вакцинацію проти COVID-19, не повинно бути дискримінаційним.

Як повідомляв Укрінформ, нині в Євросоюзі тривають дискусії про запровадження єдиного сертифіката вакцинації. Першою це питання на рівні глав держав та урядів країн-членів порушила Греція.

Читайте також: ЄС планує давати «паспорти вакцинації» громадянам третіх країн

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що Єврокомісія має намір вже протягом березня представити пропозиції щодо створення «цифрових зелених паспортів», які міститимуть інформацію щодо вакцинації, результатів тестування або набутого імунітету проти COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-