Міноборони ФРН попереджає про нові загрози з боку Росії та Китаю

Міноборони ФРН попереджає про нові загрози з боку Росії та Китаю

Укрінформ
Федеральний уряд Німеччини занепокоєний новими військовими можливостями та викликами з боку Китаю та Росії та попереджає про зростання загрози від претензій на вплив з боку Пекіна та Москви.

Це випливає з документу внутрішнього планування Міноборони ФРН, який, як передає Укрінформ, є у розпорядженні видання Welt am Sonntag.

З огляду на Росію, Бундесвер особливо стурбований розробкою високоточних гіперзвукових ракет великої дальності, які важко перехоплювати.

Крім того, великі інвестиції у РФ вкладаються у підтримання «ядерної здатності другого удару на морі» та модернізацію потенціалу ядерної зброї. Бундесвер нагадує, що Москва вже має близько 6 375 ядерних боєголовок.

Склад російської армії сягає 840 тис. добре навчених солдатів, яких можна швидко перекидати з місце на місце, стверджується у документі. Військові експерти підкреслюють, що російська армія демонструє близьку до максимальної ефективність при відносно невеликих витратах на неї. Звичайні російські збройні сили здатні за невеликий проміжок часу досягти переваги в локальних операціях, зазначається в документі.

Водночас експерти вважають, що слабкою стороною Москви нині є обмежені можливості для виконання операцій на морі по всьому світі та відсутність озброєних безпілотників.

Також зауважується, що для Росії військо є «політичним інструментом». Росія, підкреслюють автори документу, має за головну мету домогтися дестабілізації та послаблення НАТО.

Читайте також: Меркель: Росія і Китай - найбільші виклики для Заходу

Разом з тим, вважають військові експерти, «Китай все більше випереджає Росію з точки зору глобального впливу, в тому числі щодо продажу зброї та військової співпраці».

Метою Пекіна є забезпечити свій економічний розвиток та сформувати міжнародний порядок відповідно до своїх власних інтересів. Китай має не тільки найбільшу у світі армію - 2 мільйони солдатів, близько 6850 танків та 1600 винищувачів, - але також і найбільший у світі ракетний потенціал, включаючи надзвичайно небезпечні гіперзвукові ракети з радіусом дії до 2500 кілометрів. Крім того, Пекін систематично розширює свої ядерні можливості.

До того ж КНР має великий асортимент озброєних безпілотників і є найбільшим світовим експортером такої техніки.

Китай також дедалі активніше працює в космосі і вже має великий асортимент засобів космічної розвідки та ефективних можливостей. Пекін також може вживати ефективних заходів проти інших держав у космосі та успішно проводити космічні операції.

Слабкістю китайських ЗС німецькі експерти вважають відсутність професіоналізму та слабку координацію між морськими та повітряними підрозділами.

Читайте також: Пентагон звинувачує Росію і Китай у мілітаризації Арктики

Також автори документа зауважують, що і РФ, і Китай спрямовують на оборону лише третину від оборонних витрат США.

Як повідомлялось, Німеччина витрачає на свої збройні сили 1,5% ВВП.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-