Прокуратура ФРН визнала стрілянину в Галле терактом

Прокуратура ФРН визнала стрілянину в Галле терактом

Оновлено
Укрінформ
Чоловік, який зчинив стрілянину в німецькому місті Галле, підозрюється в подвійному вбивстві й замаху на вбивство ще у дев'ятьох випадках. Його дії розцінюються як правоекстремістський теракт.

Про це розповіли журналістам керівники правоохоронних органів ФРН, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Те, що ми вчора побачили, був терор», - заявив на прес-конференції генпрокурор Петер Франк.

За його словами, підозрюваний Штефан Б. хотів улаштувати криваву різню у синагозі.

Напад стався у день, коли юдеї святкували Йом Кіпур. Підозрюваний, 27-річний Штефан Б., місцевий житель, намагався проникнути в синагогу, та був зупинений зусиллями охорони. При цьому злочинець фільмував усе за допомогою шоломової камери та транслював у режимі он-лайн.

Поліція закликала не розповсюджувати в інтернеті 35-хвилинний запис, який уже поширюється в мережі. На ньому Б. заперечує Голокост та лає євреїв.

Слідчі схильні думати, що злочинця надихнула атака на мечеті в Новій Зеландії. Як зазначають у генпрокуратурі, яка веде цю справу, Б. хотів «широкої слави».

Читайте також: У Німеччині біля синагоги сталася стрілянина, є загиблі і поранені

Поліція повідомила, що в автомобілі, на якому намагався втекти злочинець, знайшли 4 кг вибухівки. У результатів обшуків у його квартирі знайдено докази підготовки теракту.

За словами міністра внутрішніх справ Горста Зеегофера, йдеться про злочин на антисемітській, правоекстримістській основі.

Канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що шокована.

«Слід усіма правовими нормами діяти проти ненависті, насильства та ворожнечі. І в цьому не може бути жодної толерантності», - заявила Меркель.

Місто Галле у четвер відвідали федеральний президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр, який зустрівся з єврейською громадою, і міністр внутрішніх справ Горст Зеегофер, який побував у синагозі, де напередодні Штефан Б. учинив стрілянину, вбивши двох осіб і поранивши ще кількох.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-